fbpx

V Kuvajtu na račun visoke precepljenosti beležijo najnižjo stopnjo okuženih do sedaj; v načrtu sproščanje omejevalnih ukrepov

Foto: epa

Da je cepljenje proti covodu-19 najbolj uspešen ukrep za zajezitev epidemije, dokazuje primer Kuvajta. Na račun visoke precepljenosti prebivalstva namreč beležijo najnižjo raven okužb do sedaj. Kuvajtski minister za zdravje šejk dr. Basel Humoud Al-Sabah je sporočil, da delež okuženih znaša le še 0,03 odstotka.

V zadnjih dneh so v Kuvajtu zabeležili le nekaj čez 60 okužb na dan. Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje približno 70 ljudi manj, kot 30 pa je takšnih, ki potrebujejo zdravljenje v enoti intenzivne nege. Razlog za tako spodbudne podatke se skriva v visoki stopnji precepljenosti državljank in državljanov.

Kuvajtsko ministrstvo za zdravje je tistim, ki imajo kronične bolezni, že ponudilo tretje obnovitveno cepljenje proti covidu-19. V nadaljevanju bodo k cepljenju s tretjim odmerkom povabljeni tudi učitelji in študenti. V državi nimajo težav z zadostno količino cepiv v državi, pred dnevi so namreč sklenili pogodbo s proizvajalcev cepiv Moderna. Omenjeno cepivo bo tisto, ki bo služilo za namene obnovitvenega cepljenja.

Foto: epa

Načrtovano postopno sproščanje omejevalnih ukrepov
Kuvajt, Združeni arabski emirati in Katar so države, kjer so cepili med 70 in 80 odstotki prebivalstva, zato ne čudi, da se je v prav vseh teh državah zmanjšalo število novih okužb s covidom-19. Tako Kuvajt kot ZAE, kjer se dnevno število okužb giblje okoli 600 in število dnevno ozdravljenih za več kot 100 presega število obolelih, načrtujeta še dodatna postopna sproščanja nekaterih omejevalnih ukrepov za ponoven zagon in okrevanje gospodarstva.

Nina Žoher