fbpx

V Mehiki zasegli več kot 23 ton izjemno nevarne droge iz Kitajske, ki bi lahko pobila več milijard ljudi!

Foto: Twitter

Sekretariat mehiške mornarice poroča o velikanski najdbi fentanila v mehiškem pristaniškem mestu Lázaro Cárdenas v mehiški zvezni državi Michoacán. Govor je o kar 23.368 kilogramih fentanila v prahu, ki izvira iz kitajskega Šanghaja in je bil usmerjen v mesto Culiacán v mehiški zvezni državi Sinaloa, ki predstavlja matično bazo zloglasnega narkokartela Sinaloa. Zaradi fentanila letno umre 100 tisoč Američanov, Donald Trump pa je opozoril kitajskega predsednika, da ne ustavi prepovedane proizvodnje s to nevarno snovjo.

Po poročanju tiskovnega predstavnika mehiške vlade je bil zaseg velikega obsega posledica skupne operacije mehiške mornarice in carinikov iz mesta Lázaro Cárdenas.

Precej močnejši kot heroin
Vladni organi navajajo, da so preiskovalci na tovor naleteli znotraj kontejnerja, ki je plul pod dansko zastavo, iz katerega je bilo sprva razvidno, da naj bi vseboval kalcijev klorid. Ko je prišlo do naključnega vzorčenja, je ob analizi vzorca v specializiranem laboratoriju postalo kaj kmalu jasno, da gre za drogo fentanil, ki je precej močnejša kot heroin.

Drogart: Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.

Skupno je bilo zaseženih 931 vrečk snovi v skupni teži 23.368 kilogramov. Fentanil je mogoče enostavno masovno izdelati na črnem trgu v obliki tablet oxycodone M-30, poroča Breitbart. Glede smrtonosnih tablet pogosto navajajo, da te v veliki meri pripomorejo k poglabljanju krize predoziranja z opioidi v Združenih državah Amerike. Kartel Sinaloa je namreč celo pospešil proizvodnjo produkta na ameriškem trgu z mamili.

Foto: Twitter

Nikakor ne gre za prvi zaseg kartela Sinaloa. Mehiški zvezni preiskovalci so aprila v Culiacánu odkrili aktivni laboratorij, istega meseca sta vojska in policija v skupni akciji zasegli 2.260 tablet na kontrolni točki v Sonori. Prejšnji teden je Breitbart Texas poročal o aretaciji dveh “kuharjev” fentanila, ki sta delala za kartel Sinaloa. Konec julija so obtožili nezakonitega migranta iz Mehike in nekdanjega policista v mestu Amarillo, ker je ta transportiral približno 72 kilogramov opioida. V začetku tega tedna je ameriški urad za boj proti drogam (DEA) v Arizoni sporočil alarmantno novico, in sicer, da je bilo v fiskalnem letu 2019 v državi zaseženih več kot milijon tabletk fentanila, kar je precej več kot leto poprej, ko so zasegli približno 380.000 tablet.

Hana Murn