fbpx

V nekaterih šolah Velike Britanije je hidžab že obvezen del šolske uniforme!

Foto: iStock

Islamske šole, vključno s tistimi, ki jih financirajo britanska vlada in zasebne ustanove, silijo otroke, da nosijo islamski hidžab kot del svoje uniforme.

Očitno se je predolgo zatiskalo oči in toleriralo, da je Britanska država dopuščala, da deklice v zasebnih islamskih šolah, ki izvajajo javne programe, nosijo islamska pokrivala. Oblačilo, ki ima namen zaščite ženske pred moškim poželenjem, je močno povezano s konservativnimi razlagami islamske vere. Ideja izhaja iz raziskav nacionalne sekularne družbe, ki ministru za šolstvo odrejajo, da je hidžab obvezen del šolske uniforme za dekleta v 59 šolah po vsem Združenem kraljestvu, poroča The Sunday Times. Od 59 šol je osem državno financiranih – tri so osnovne šole za otroke, stare štiri leta.

Otrok v času, ko je v šoli, ne bi smel nositi verske obleke!
Primeri politike šolske uniforme zelo natančno določajo, da dekleta pokrivajo veliko več kot samo lase. “Zelo pomembno je, da je uniforma ohlapna in skromna in da se hidžab tesno prilega glavi. Uniforma je obvezna.” Zoper ta pravila je del javnosti britanski vladi že sporočil: “Noben otrok ni dolžan nositi hidžaba ali katerega koli drugega predmeta verske obleke, medtem ko je v šoli.”

Izobraževalna institucija, ki nadzira izobraževalne normative (Office for Standards in Education), že raziskuje, ali je uvedba zapovedi oblačil otrok po vsej Britaniji odvisna od šol in ali “obstajajo dokazi, da so šole pod zunanjim pritiskom” staršev ali verskih skupin.

D. Š.