V Nemčiji odobrili prvo testiranje cepiva proti koronavirusu na ljudeh, kmalu tudi v ZDA!

Datum:

V Nemčiji so odobrili prvo klinično testiranje cepiva za COVID-19, in sicer je to dovoljenje podelil nemški inštitut Paul Ehrlich. V prvo testiranje bo tako zajetih 200 zdravih odraslih oseb. Vsekakor ta novica pomeni poseben preboj pri napredku za cepivo proti koronavirusu in posledično vrnitvi v življenje, kot smo ga poznali do začetka letošnjega leta. Številni voditelji držav namreč obljubljajo, da ne bodo v celoti sprostili ukrepov za zajezitev koronavirusa, dokler ne bo cepiva.

Z Zveznega inštituta za cepiva in biomedicinska zdravila Paul Ehrlich so sporočili, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer, poroča STA, ki dodaja, da bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let. Nato bo sledila še druga faza, ko bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine, torej na starejših od 55 let in istih, ki imajo delno tudi druge bolezni. Prvi del študije naj bi trajal od tri do pet mesecev, šele nato pa bodo znani nadaljnji koraki. K raziskavi so sicer pristopili previdno optimistično, saj dvomijo, da bo cepivo za splošno javnost dostopno še letos.

Cepivo je po razpoložljivih informacijah osnovano na informacijski RNK, kar pomeni, da telesne celice absorbirajo informacijski RNK in oblikujejo antigene, telo pa nato proizvede protitelesa za ta antigen – v tem konkretnem primeru se bo torej preverjalo, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2.

Kot poroča Markets Insider, sta BioNTech in Pfizer v sodelovanju razvila BNT162, preizkus, ki mu bomo v teh dneh priča v Nemčiji, pa je le del globalnega razvojnega programa. Kmalu naj bi namreč sledila še testiranja za to isto cepivo v ZDA.

Foto: epa

Prvi štirje kandidati za cepivo prihajajo iz BioNTech-ovega projekta Lightspeed, osredotočenega na COVID-19, od katerih vsak predstavlja različne oblike mRNA in ciljne antigene, piše Markets Business Insider, ki razkriva številne podrobnosti o cepivu, ki svetu daje upanje, da bomo spet lahko zaživeli življenje, kot smo ga poznali pred koronavirusom. Zadovoljstvo je očitno tudi na strani izumiteljev, saj je izvršni direktor in soustanovitelj BioNTech Ugur Sahin ob tem povedal: “Veseli nas, da smo zaključili predklinične študije v Nemčiji in bomo kmalu začeli s tem prvim testiranjem na ljudeh. Hitrost, s katero smo se lahko premaknili od začetka programa do začetka testiranja, govori o visoki stopnji angažiranosti vseh vpletenih.”

Izjemno sodelovanje med Pfizerjem in BioNTechom pri soočanju s tem svetovnim izzivom pa je potrdil tudi izvršni direktor in predsednik družbe Pfeizer Albert Bourla. “Zdaj, ko se lahko delo v Nemčiji začne, se veselimo in aktivno pripravljamo na potencialni začetek tega edinstvenega in trdnega kliničnega raziskovalnega programa v ZDA v bližnji prihodnosti.”

Kot še poroča omenjeni tuj portal, bo v fazi kliničnega razvoja BioNTech svojim partnerjem zagotavljal klinično oskrbo s cepivom iz svojih proizvodnih obratov mRNA s certifikatom GMP v Evropi. Sodeluje pa tudi s Fosun Pharma, da bi razvil BNT162 tudi na Kitajskem.

O cepivu za koronavirus tako danes pišejo vsi svetovni mediji. Independent povzema, da po celem svetu trenutno deluje 86 ekip, ki razvijajo cepivo Covid-19, vključno s peščico, ki je že v fazi kliničnega preskušanja. Po njihovih navedbah Nemčija sledi Veliki Britaniji pri odobritvi testiranja na ljudeh, potem ko je minister za zdravje Matt Hancock napovedal, da bodo znanstveniki z univerze v Oxfordu ta četrtek prav tako začeli testirati cepivo na ljudeh. O dovoljenju za testiranje cepiva proti koronavirusu na ljudeh v Nemčiji pišejo tudi v Aziji. Na Channel News Asia poudarjajo, da je to testiranje pomemben korak pri zagotavljanju cepiva, da bi bilo čim hitreje na voljo. Spletni portal v španskem jeziku Infobae pa piše, da je to testiranje na ljudeh v Nemčiji “šele četrto preizkušanje cepiva na človeku” ter ob tem dodajajo, da je testiranje na ljudeh pomembna faza v razvoju varnih in zanesljivih cepiv proti COVID-19.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...