fbpx

V Nemčiji se vrstijo zahteve po prepovedi teroristične organizacije Hezbolah

Hezbolah (Foto: epa)

Največja nemška opozicijska stranka AfD (Alternativa za Nemčijo) bo predlagala osnutek zakona o prepovedi radikalne islamistične organizacije Hezbolah v Nemčiji. Podpredsednica stranke Beatrix von Storch je predlog zakona v torek predstavila na novinarski konferenci v nemškem bundestagu. Že pred tem sta k prepovedi Hezbolaha pozvala predsednik centralnega sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster in celo levičarski berlinski senator Andreas Geisel.

V zadnjem času se ob vse večji ogroženosti zaradi terorizma tudi v Nemčiji vrstijo pozivi k prepovedi različnih radikalnih islamističnih skupin, med drugim tudi libanonskega Hezbolaha, poroča spletni portal Voice of Europe. Hezbolah je EU že razglasila za teroristično organizacijo, prepovedan pa je tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi, na Nizozemskem, Japonskem in v Izraelu. Ne glede na to je novinar Jerusalem Posta Benjamin Weinthal ugotovil, da Hezbolah v bremenski banki poseduje celo bančni račun, na katerem približno 950 njegovih aktivistov zbira donacije za delovanje teroristične skupine po vsej Nemčiji.

V AfD odločno za prepoved Hezbolaha
Na torkovi novinarski konferenci je sekretar AfD Bernd Baumann opozoril na to, da “Hezbolah zlorablja nemški zakon o nevladnih organizacijah, financira terorizem s prepovedanimi drogami in orožjem ter se bori za uničenje Judov in Izraela. Številni arabski klani iz nemškega podzemlja, ki ustrahujejo berlinsko policijo, so libanonski.” Še bolj odločno mnenje je pristavila podpredsednica stranke Beatrix von Storch, ki je pripravila osnutek zakona. Izrazila je namreč zahtevo, da se Hezbolah v Nemčiji dokončno prepove. Pri tem se je nanašala na 9. člen nemške ustave, ki prepoveduje organizacije, katere nasprotujejo miroljubnemu sožitju narodov.

Beatrix von Storch (Foto: epa)

Proti Hezbolahu tudi centralni svet Judov v Nemčiji in levo usmerjeni berlinski senator
Že 27. maja 2019 je prepoved Hezbolaha v Nemčiji zahteval predsednik centralnega sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster, ki je bil v preteklosti pogosto kritičen do AfD ter njene člane celo obtožil antisemitizma. Ob tem je 1. junija 2019 prepoved Hezbolaha zahteval celo levo usmerjeni berlinski notranji senator Andreas Geisel. O predlogu zakona bo nemški bundestag razpravljal v četrtek, pri čemer so bodo morale vladne stranke odločiti, ali bodo glasovale za predlog AfD ali pa bodo podprle nadaljevanje terorističnih aktivnosti v Nemčiji.

M. D.