fbpx

V Nemčiji so besni, ker migrant dobiva socialne prispevke za 4 žene in 22 otrok

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Nemčiji se je sprožil val ogorčenja po tem, ko so je razvedelo, da sirijski migrant terja izplačilo socialnih prispevkov za svoje štiri žene in dvaindvajset otrok.

Sirijski migrant Ghazia A., katerega ime ni v celoti razkrito, je skupaj s štirimi ženami in 23 otroki pobegnil iz Sirije leta 2015 in se preko Turčije odpravil proti Nemčiji. Ena izmed njegovih hčera se je pred nedavnim poročila in trenutno živi v Savdski Arabiji.

Muslimanska tradicija pravi, da lahko ima moški do največ štiri žene, dokler jih je sposoben finančno podpirati. Nemčija pa kljub temu, da uradno ne priznava poligamije, mu vseeno poravnava prispevke.

Eno izmed žensk izbral kot “uradno ženo”
Daily Mail poroča, da je Ghazia izbral eno izmed žensk za “uradno” ženo, z namenom, da on in preostanek njegove družine lahko zahtevajo socialne prispevke. Kot glavno in uradno ženo je tako izbral Twasif in njunih pet otrok, medtem, ko so oblasti ostale tri ženske uradno označile kot partnerice.

Migrant živi v mestu Montabaur, ki predstavlja rojstni kraj razvpitega kamikaznega pilota Germanwingsa Andreasa Lubitza, ki je v lanskem letu namenoma povzročil strmoglavljenje letala v francoskih Alpah, pri čemer je ubil sebe in 148 ostalih potnikov. Med ostale svoje tri žene je razdelil otroke, ki so bili preseljeni v različne stanovanjske skupnosti.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Sosed Ghazie je za Bild povedal, da pogosto ni prisoten v bližini svoje “glavne” družine, saj med tem obiskuje svoje ostale žene in otroke. Na očitke soseda pa je Ghazia dejal, da mu vera nalaga, da mora z vsako družino preživeti enako količino časa in da nobeni izmed njih ne sme dajati prednosti.

Ta zgodba je povzročila pogrom na socialnih omrežjih, eden izmed twitterašov je dejal: “Seveda 49-letni Sirec živi s svojimi štirimi ženami in 22 otroki na račun socialnih prispevkov, le od česa drugega bi?”

Nemčijo migrantska družina letno stane okrog 360.000 evrov
Nemški finančni minister je izdal, koliko nemška država letno plača za celotno družino na podlagi njegovih izračunov. Na spletni strani Združenja delodajalcev je ocenil, da migranti skupaj dobijo okrog 360.000 evrov na leto. Vendar glede tega ni nobenih uradnih potrditev.

“Jaz sem skoraj vedno na poti, da bi bil s svojo družino- drugače bi z veseljem delal,” je izjavil Ghazia A. Ko je še bil v Siriji naj bi denar služil s pomočjo posojanja denarja in dela v avtomobilskem servisu, kar mu je omogočilo vzgajanje njegovega razširjenega klana.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Ljudje so ogorčeni
Nekateri verjamejo, da ta primer odraža novo realnost odkar je Nemčija odprla vrata na strežaj več kot milijonu ljudi. Na družabnih omrežjih so opozorili, da ni prav, da javnosti s tem sporočajo, da je normalno, da ima moški 4 žene in 23 otrok. Guido Göbel poroča, da naj bi eden izmed lokalnih uradnikov v Montabauru dejal, da ni enostavno pokriti stroškov za celotno sirijsko družino in dodal, da ta primer vseeno predstavlja izjemo.

N. Ž.