fbpx

V Nemčiji svarijo: Tretji val bi bil lahko hujši od prvih dveh!

Foto: epa

Obstajajo “jasni znaki”, da bi lahko novi val okužb z novim koronavirusom Nemčijo prizadel še močneje kot prejšnji, svarijo visoki zdravstveni uradniki. Do napovedi je prišlo ob velikem povečanju števila novih primerov okužb v državi. “Trenutno številke okuženih naraščajo prehitro, različice virusa pa situacijo še posebej ogrožajo,” je v petek na novinarski konferenci opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Razmere so zdaj tako resne, da se država sooča z nevarnostjo, da bo njen zdravstveni sistem aprila dosegel “prelomno točko”. Nemški Inštitut Robert Koch (RKI) za nalezljive bolezni je v petek namreč poročal o skoraj 21.600 novih primerih, kar je približno 4 tisoč več, kot so jih zabeležili pred tednom dni.

Sedemdnevna stopnja incidence se je povečala na 119 novih primerov na 100 tisoč ljudi, število smrtnih žrtev pa se je povečalo na več kot 75.600. “Če širjenje virusa ne bo omejeno, bi lahko zabeležili tudi 100 tisoč (novih primerov) na dan,” je za medije na konferenci povedal vodja Inštituta Roberta Kocha Lothar Wieler. “Lahko bi bilo celo slabše od prvih dveh valov,” je po poročanju Russia Today še dodal Wieler. Trenutno povečanje števila okužb bo morda tudi “težje zajeziti”, saj so nove različice covida-19 bolj virulentne in nalezljive.

Z namenom, da se širjenje okužb ne bi poslabšalo, so visoki uradniki pozvali k zmanjšanju socialnih stikov čez prihajajoče velikonočne praznike. Če se bodo takšne razmere še nadaljevale, bi bile lahko nemške bolnišnice v naslednjih nekaj tednih preobremenjene. Minister za zdravje je tudi napovedal, da bodo morali vsi letalski potniki, ki potujejo v Nemčijo, predložiti negativni rezultat testa na covid-19.

Foto: epa

Na začetku tega tedna je Nemčija podaljšala ukrepe za zaprtje države, ki so bili uvedeni novembra lani. Omejitve, ki so se prej izvajale do konca marca, bodo sedaj veljale vsaj do 18. aprila. “V bistvu imamo novo pandemijo,” je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. V času prihajajočih praznikov se Nemčiji obeta do sedaj najbolj strogo zaklepanje. Zaprte bodo namreč vse storitve, razen najpomembnejših, vključno z verskimi obredi za veliko noč.

Nina Žoher