fbpx

Narobe svet: Ko “človekoljubna” organizacija nasprotuje kriminalizaciji genitalnega pohabljanja žensk

Foto: iStock

Saj ni res, pa je. Ameriška zveza za državljanske svoboščine (American Civil Liberties Union), ki naj bi se zavzemala za spoštovanje in ohranjanje človekovih pravic in svoboščin, nasprotuje uveljavitvi zakona Maine bill, ki bi kriminaliziral pohabljanje ženskih spolnih organov. 

Predstavnica republikancev Heather Sirocki v ameriški zvezni državi Maine sponzorira zakon, ki bi pohabljanje ženskih spolnih organov opredelil kot kaznivo dejanje razreda B, in določil kazen v višini 10-letne zaporne kazni ter 20.000 ameriških dolarjev globe. Predlog zakona pa ne predvideva samo kaznovanja tistega, ki tovrstno grozljivo dejanje izvede, ampak tudi kaznovanje starša ali skrbnika žrtve.

Preberite več: Pošastno: To je ameriška zdravnica, ki je 12 let naskrivaj izvajala genitalna pohabljanja deklic, starih 6 do 8 let

Kljub temu, da je neizpodbitno dejstvo, da gre pri genitalnemu pohabljanju žensk za kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, pa Ameriška zveza za državljanske svoboščine predlogu zakonu ostro nasprotuje. Tiskovni predstavnik neprofitne organizacije Oamshri Amarasingham namreč trdi, da tveganje za pohabljanje ni tolikšno, da bi ga bi bilo vredno kriminalizirati. Prepričanje zveze je podprla tudi Koalicija Maine proti spolnim napadom in dodala, da je ta zakon nepotreben, ker se tovrstne zadeve v državi Maine naj ne bi dogajale.

Foto: iStock

Država Maine med najbolj ogroženimi
Sirockijeva izpostavlja poročilo 2012 Centra za nadzor bolezni, ki je ugotovil, da je bilo v ZDA 500.000 žrtev pohabljenja ženskih spolnih organov. Od leta 2003 je bilo aretiranih 400 posameznikov, 785 pa jih je bilo izgnanih zaradi kršitev. Država Maine po navedbah Daily Callerja predstavlja eno izmed osmih najbolj ogroženih območij za genitalno pohabljanje žensk v ZDA. Praksa v državi se je tako razširila, da je ta celo prejela posebno zvezno financiranje za zajezitev tega problema.

Po prepričanju Sirockijeve bi bilo nujno potrebno kriminalizirati tudi tako imenovano dopustniško obrezovanje, ki mlade prisili na pot preko meja, kjer tovrstna praksa ni prepovedana. Kljub temu, da genitalno pohabljanje žensk predstavlja zvezni zločin od leta 1996 dalje, Maine predstavlja eno najbolj ogroženih območij, kjer se izvaja tovrstna praksa, zato Sirockijeva poudarja, da mora biti država sama sposobna rešiti problem.

N. Ž.