V nemškem Leipzigu poteka obsežna policijska racija proti ultralevičarjem

Policija je v nemškem Leipzigu, v jutranjih urah preiskala domove skrajnih levičarjev. (Foto: epa)

V nemškem Leipzigu poteka obsežna racija proti levičarskim ekstremistom. Uniformiranci preiskujejo določene zgradbe. Več stanovanj je bilo preiskanih v sredo v jutranjih urah. Šlo naj bi za preiskave, povezane z radikalno levo sceno in obtoženo skupino, zbrano okoli študentke Line E.

Na Saškem že od zgodnjih ur v sredo potekajo racije proti domnevnim levičarskim skrajnežem. V akcijo je vključenih več kot sto policistov. Šlo naj bi za preiskave, ki jih je naročilo državno tožilstvo v Dresdnu. Zadeva je povezana s požigom in premoženjsko škodo. Govori se, da nekaj osumljencev pripada skupini, zbrani okrog študentke Line E., čigar članom v Dresdnu sodijo že mesece, poroča Welt.

Zvezni tožilec jih obtožuje ciljnih napadov na politične nasprotnike. Rečeno je, da naj bi vohunili za svojimi žrtvami, vključno za dobro poznanimi neonacisti ter jih v nekaterih primerih brutalno pretepli. Gre za največji proces proti levičarskim ekstremistom v Nemčiji v zadnjih letih.

Nemška policijam; fotografija je simbolična. (Foto: epa)

O resnih težavah z nemško skrajno levico, smo že večkrat poročali, denimo junija lani: v Berlinu so izbruhnili skoraj dva dni trajajoči spopadi med tamkajšnjimi skrajnimi levičarji, ki so skvotali v eni od stavb, ter tisoč policisti. V osnovi je šlo za nedolžno zahtevo za dostop do hiše zaradi rutinskega pregleda požarne varnosti, a je dogajanje naposled privedlo do zaprtih cest in šol v okolici, v četrti Friedrichshain. Prav tako je bil moten promet in ranjenih več kot 80 policistov. Več kot 200 pripadnikov skrajne levice je v policiste metalo kamne. Z nasilneži sta simpatizirali skrajna nemška Levica in Zeleni.

Domen Mezeg