fbpx

V nesrečah čolnov z migranti 44 mrtvih

Foto: epa

V nesrečah prevrnjenih čolnov z migranti je pred grškima otokoma Farmakonisi in Kalolimnos v Egejskem morju umrlo 41 ljudi, med njimi tudi 20 otrok. Turške oblasti pa so sporočile, da je obalna straža po nesreči čolna pred turškim letoviškim krajem Didim našla trupla 3 otrok.

Pristaniška policija je povedala, da je prvim 48 preživelim s prvega čolna, ki je trčil v skale, uspelo priplavati do obale otoka Farmakonisi. Nekaj ur kasneje pa je pred otokom Kalolimnos potonil še drugi čoln.

Tudi Frontex je pomagal pri reševanju
V reševalni akciji je sodeloval tudi helikopter evropske agencije za zunanje meje Frontex. A je vse migrante težko reševati, saj se na nevarno pot proti Evropi iz Turčije kljub nemirnemu morju in mrzlemu vremenu vsak dan poda na tisoče ljudi, ki so tihotapcem, ki za njihovo varnost seveda ne jamčijo, pripravljeni plačati na tisoče dolarjev.

Nekaterim je uspelo priplavati do obale Farmakonisija (foto: printscreen/Youtube)

Nekaterim je uspelo priplavati do obale Farmakonisija (foto: printscreen/Youtube).

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) ocenjuje, da je letos v Grčijo po morski poti prispelo okoli 31.000 migrantov. Po podatkih IOM je med 1. in 17. januarjem pri tem umrlo 77 ljudi.

A. R., STA