V ozadju financiranja organizacij, ki so pozivale k bojkotu Muskovega Twitterja, ne stoji nihče drug kot Bill Gates

Ameriški programer in poslovnež Bill Gates. (Foto: epa)

Sodeč po podatkih spletne raziskave, ki jo je opravila Fundacija za svobodo, je Bill Gates iz svoje fundacije namenil na stotine milijonov dolarjev za 11 od 26 organizacij, ki so prejšnji mesec v odprtem pismu oglaševalce na Twitterju pozvale k bojkotu, če Elon Musk povrne svobodo govora na omenjeno platformo, poroča ameriški Breitbart.

Fundacija za svobodo na spletu (FFO) je analizirala javni razpis, da bi izsledila na stotine milijonov dolarjev prispevkov določenim organizacijam, ki jih je financirala fundacija Bill & Melinda Gates.

Razkrito financiranje organizacij, ki so pozivale k bojkotu Twitterja
Skupno je 11 od 26 organizacij, ki so k bojkotu pozivale oglaševalce na Twitterju, če Elon Musk prepove cenzuro, ki je veljala doslej, prejelo sredstva iz fundacije multimilijonarja Billa Gatesa. Po ugotovitvah analize je 11 organizacij prejelo sredstva iz treh različnih skladov, od katerih sta dva prejemnika posrednih sredstev financirala devet organizacij, neposredno iz Gatesovega sklada pa sta prejeli sredstva dve organizaciji.

Povezava med odprtim pismom organizacij in milijarderjem, ustanoviteljem Microsofta, je pomembna, saj je Gates sredi javnega spora z zagovornikom svobode govora Elonom Muskom. Gates je tudi odkrit zagovornik cenzure v smislu širjenja “napačnih informacij o zdravju” na spletu. To goreče Muskovo bojkotiranje izhaja iz njegove napovedi, da bo cenzura na Twitterju onemogočena, kar je spodbudilo Gatesov odziv.

Nekdanji ameriški predsednik, demokrat, Barack Obama in Bill Gates (Foto:epa)

Iz Gatesove fundacije financirani tudi demokrati
Nedavno je Musk prosil svojih 94 milijonov sledilcev na Twitterju, naj razkrijejo financiranje 26 nevladnih organizacij, ki so podpisale zastrašujoče pismo, v katerem so grozili, da bodo uničili prihodke od oglaševanja podjetja, če Musk prepove cenzuro. Njegovo radovednost je spodbudila preiskava Washington Free Beacon o Accountable Tech, ki je poskušala priti do dna finančnega sponzorstva neprofitne organizacije, za katero se je kasneje ugotovilo, da sploh ne obstaja, da pa je šlo za levičarsko organizacijo. Po nadaljnjem raziskovanju in odkrivanju finančnih virov, na podlagi katerih je neprofitna organizacija sploh obstajala, so ugotovili, da je vir financiranja New Venture Fund, ki ga posredno financira sklad Bill & Melinda Gates. Glede na analizo FFO datoteke z razkritjem seznama prejemnikov sredstev Gates Foundation kažejo 102 ločeni denarni donaciji za New Venture Fund ali prek njega, kar od leta 2008 znaša skupaj neverjetnih 457 milijonov dolarjev.

Filantropski nadzornik Sludge je po ugotovitvah poudaril, da so zneski, namenjeni New Venture Fund enormni in presegajo ostale iz preteklih let oziroma od samega začetka obstoja sklada. Omenjena organizacija je bila opisana kot ena največjih prodemokratskih skupin, prek katere je Bill Gates financiral demokrate v ZDA. Toliko o odpravljanju aidsa, lakote po svetu in bolezni – po številkah se zdi, da je glavna prednostna naloga fundacije Gates izvolitev demokratov. Ker je Musk pred kratkim napovedal, da bo leta 2022 prvič volil republikanca, je to Gatesa še dodatno podžgalo. Breitbart je zahteval komentar fundacije Bill & Melinda Gates in drugih organizacij, omenjenih v tem članku, vendar odgovora ni prejel.

Ana Hribar