fbpx

V Pakistanu aretirali še eno aktivistko, ki je protestirala zaradi sporne smrti vodje gibanja za človekove pravice!

Gululai Ismail (Foto: Facebook)

V četrtek so v Pakistanu aretirali aktivistko, ki je protestirala zaradi smrti vodje enega izmed tamkajšnjih gibanj za človekove pravice, kmalu po aretaciji pa naj bi policisti aktivistko odvedli na neznano lokacijo.

Profesor Muhammad Ismail je za portal Dawn povedal, da so njegovo hčerko Gulalai Ismail, ki je bila leta 2017 nagrajena z nagrado Ane Politkovskaje, aretirali pred nacionalnim medijskim klubom, kjer je protestirala zaradi sporne smrti Armana Lonija, ki je bil vodja gibanja Pashtun Tahaffuz (PTM), ki se zavzema za človekove pravice. Islamabadska policija je aretirano najprej odpeljala na policijsko postajo za ženske, nato pa so jo po nekaj urah premestili na neznano lokacijo. Da je zadeva še bolj zaskrbljujoča, njena aretacija sploh ni bila registrirana v podatkovni bazi, to pa sploh ni prva slaba izkušnja mlade aktivistke s pakistanskimi oblastmi. Že oktobra lani naj bi jo osebje letališča v Islamabadu aretiralo ob njenem povratku iz Londona. Kmalu zatem je bila izpuščena proti varščini, potni list pa so ji zadržali.

PTM poziva k razminiranju in k večji svobodi gibanja
PTM je organizacija, ki se zavzema za človekove pravice, posebej dejavni pa so na področju pozivanja oblasti k razminiranju plemenskih območij, prav tako pa se zavzemajo za večjo svobodo gibanja na njih. Poleg tega se zavzemajo za prenehanje izvensodnih umorov, izginotij in nezakonitih pridržanj.

Gulalai Ismail (Foto: Facebook)

J. Ž.