fbpx

V pariškem predmestju vladajo džihadisti, francoske oblasti pa zaradi strahu pred izgredi ne storijo ničesar

Ulica v Trappesu (vir: twitter)

V pariškem predmestju Trappes se mestne oblasti te dni spopadajo z nadvse posebnim problemom, saj gre za svojevrstni primer obratne gentrifikacije soseske.  Območje, ki je bilo še pred kratkim kategorizirano kot no-go območje, je namreč po novem vališče prihodnjih teroristov. Stanje je tako obupno, da Trappes velja za državico v državi, kjer si niti francoska policija ne upa uveljavljati francoske zakonodaje zaradi strahu pred izgredi. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa medtem obljublja reforme.

Za spodleteli poskus kakršnekoli integracije v širšo skupnost naj bi po poročanju Jihad Watcha bila kriva islamska ideologija, ki deli svet na Dar al-islam, dobesedno hiša islama, ter Dar al-harb ali z drugimi besedami hiša vojne. Francija, vključno s preostankom sveta, kjer ne vlada šeriatsko pravo, po tej islamski doktrini spada v hišo vojne, v kateri je treba islam še uveljaviti.

Francoski predsednik Macron počasi spoznava, da se je z islamisti nemogoče normalno pogovarjati. Po tem, ko je v preteklosti branil islam v Franciji, ga zdaj imami zaničujejo in kritizirajo njegove poskuse nadzora. Vodilni predstavnik muslimanov v Franciji Ahmet Ogras je Macrona pozval, “naj se ne vtika v islamsko organizacijo”.

Oblasti trepetajo pred izgredi
Tako niti ne preseneča, da je soseska v pariškem predmestju, ki je do še pred kratkim veljalo “samo” za no-go območje, zdaj postala leglo prihodnjih teroristov. Stanje naj bi bilo po poročanju RT tako obupno, da si francoska policija po izgredih iz 2013 niti ne upa uveljavljati zakonov. Predsednik Foruma za islamsko radikalizacijo in upravljanje dr. Leslie Shaw je v izjavi povedal, da na Trappes ne moremo več gledati kot na tipično francosko mestece, temveč kot na državo znotraj države.

Izgredi muslimanov v Parizu 2014. (vir: Twitter)

“Gre za zelo, zelo občutljivo situacijo. Vlada ne želi izzvati mestnih izgredov, ki bi se kot požar razširili po Franciji,” je povedal dr. Shaw. “Samo še vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do novega napada. Osnovni problem je ideologija, ki to poganja. In to gre veliko globlje kot teroristične celice, [ali] načrtovanje in izvrševanje napadov.”

Ivan Šokić