Danska socialdemokratska premierka Mette Frederiksen je lahko zgled Tanji Fajon: V domovino bo vračala sirske ilegalne migrante, ker meni, da je doma zanje dovolj varno

Datum:

Na Danskem so prepričani, da so dolžni nuditi ljudem zaščito zgolj toliko časa, kolikor jo zares potrebujejo in da je sedaj čas, da se migranti vrnejo domov. Danska je namreč prva evropska država, ki je Sirijo razglasila za varno, zato namerava sirske prebežnike vračati domov. 

Danska vlada je sprejela prelomno odločitev, in sicer da je Sirija varna država za sirske migrante, in da se lahko vrnejo vanjo. Posledično, Danska ne bo več nudila azila sirskim migrantom. Po besedah danskega ministra za migracije Mattiasa Tesfayeja, so se pogoji za sirske migrante v njihovi domovini, bistveno izboljšali, zato po njegovem prepričanju ni več potrebno, da bi še naprej ostajali na Danskem. Kot še meni so dolžni nuditi zaščito za ljudi, dokler jo zares potrebujejo, sedaj pa je nastopil čas, da se vrnejo domov. Njegovo ministrstvo je sicer izvedlo preiskavo situacije v okrožju sirske prestolnice Damask in sprejelo sklep, da je območje dovolj varno, da se migranti lahko vrnejo, poroča Remix News.

V nekaterih manjših osamljenih enklavah, se uradna oblast iz Damaska, še vedno vojskuje proti islamskim radikalcem, ki so imeli v zadnjem desetletju več središč upora po državi. Večina med njimi je bila povezana s terorističnimi mrežami Al Kaide in Islamsko državo. S svojo potezo bi Danska lahko predstavljala tudi vir navdiha za sosednjo Nemčijo. Vprašanje sirskih migrantov je še posebej aktualno prav zato, ker se med njimi skrivajo številni islamski ekstremisti, ki so prispeli v Evropo ter izvedli krvave teroristične napade. Eden izmed osumljenih terorističnih simpatizerjev iz Sirije, je Nemčijo na primer stal pet milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, to pa zato, ker potrebuje 24-urno spremstvo policije, kadar koli zapusti svoj dom. 

Ilegalni migranti, ki jih NVO ladja Ocean Viking v dogovoru s tihotapci prevaža v Evropo. Fotografija je simbolična. (vir: Twitter)

Večji izziv pa predstavljajo ilegalci iz Severne Afrike, zlasti Alžirije in Maroka, ki se ne smatrata za “nevarni” državi. Prav zato se pojavljajo dvomi v to, da bi Nemčija kdaj vrnila večje število prebežnikov v te dve državi. Danska socialdemokratska premierka Mette Frederiksen podpira stališče ministra za migracije in zagovarja odločno držo proti nezakonitem priseljevanju. S tem pa na Danskem podirajo prepričanje, da gre po večini za agendo evropskih desnih političnih strank. Toda, ravno na takšen način je osvojila Dance. Uživa namreč odlično podporo danskih volivcev, kar dokazujejo lokalne ankete.

Zlasti lani je izrekla nekaj krepkih besed glede ilegalnih migracij. Dejala je namreč, da je vsak peti mladi moški, ki nima zahodnih korenin in je rojen leta 1997, prekršil zakon, preden je dopolnil svojih 21 let. Danska zaenkrat namerava vrniti okoli sto sirskih migrantov. V luči migrantske problematike pa se na Danskem pojavljajo tudi vprašanja v zvezi z dansko ladjo Mare Jonio, ki jo upravlja italijanska nevladna organizacija v Sredozemskem morju, in ki naj bi reševala migrante za denar. Potemtakem ne gre za humanitarno pomoč, ampak za trgovino z belim blagom. Obstajajo resne obtožbe, da “humanitarne organizacije” delajo z roko v roki s preprodajalci z belim blagom ter da jih rešujejo le nekaj kilometrov proč od libijske obale. 

Domen Mezeg

 

Sorodno

Zadnji prispevki