fbpx

V Predstavniški dom ameriškega kongresa ponovno izvoljen republikanec slovenskih korenin Paul Gosar!

Paul Anthony Gosar (Foto: epa)

Ob vsej zmedi, neredu in sramotnih spoznanjih o goljufanju demokratov na teh volitvah, so ameriške volitve doslej kljub vsemu prinesle tudi za slovenske domoljube kakšno dobro novico. Ena takšnih je, da je svoj novi mandat v kongresu, kot predstavnik četrtega okrožja v Arizoni, osvojil Paul Anthony Gosar, ameriški politik slovenskega porekla, deklarirani republikanec in konzervativec.

Ko je potomec priseljencev zagovornik tradicionalnih vrednot, ustavni konzervativec, je to znak asimilacije, asimilacija pa znak visoke kulture v svetu, kjer priseljenci še nekaj naslednjih kolen prevalentno volijo levo. Eden takšnih, ki nam je Slovencem lahko v ponos, je Paul Anthony Gosar, predstavnik 4. okrožja v Arizoni, ameriški kongresnik.

Gosar je bil rojen v Rock Springsu, v Wyomingu, 27. novembra, 1958. Je najstarejši od sedmih sinov in treh hčera, ki so se rodili Antonu Johnu Gosarju in Bernadette M. (rojena Erramouspe) Gosar. Stari starši po očetovi strani so bili Slovenci, stari starši po materini strani pa francoski Baski. Gosar je bil vzgojen v Pinedaleju v Wyomingu, leta 1977 pa je končal srednjo šolo Pinedale. Njegove starše opisujejo kot predane republikance, ki sta se udeležila nacionalnih konvencij nekdanjih predsednikov Richarda M. Nixona in Geralda Forda. Gosarjev brat Pete Gosar je, zanimivo, nekdanji predsednik demokratske stranke v Wyomingu in je bil kandidat za guvernerja Wyominga v letih 2010 in 2014.

Preden je postal kongresnik, je Gosar bil priznani zobozdravnik, ki je bil izbran za zobozdravnika leta s strani arizonske Zobozdravniške zveze. Slednja ga je uvrstila v svojo hišo slavnih in ji je nekaj časa tudi predsedoval. Prvič je za kongres, dokaj nepričakovano, kandidiral leta 2010, odtlej pa ne preneha zmagovati in je zmagal tudi na tokratnih volitvah. Znan je tudi kot veliki podpornik predsednika Donalda Truma, podpornik gradnje njegovega slavnega zidu, nasprotnik splava, državnega zdravstva in podpornik pri odkrivanju goljufanja demokratov na volitvah.

Aleš Ernecl