fbpx

V razpravi o interpelaciji hrvaškega ministra za zdravje grozljive zgodbe iz hrvaških bolnišnic

Fotografija je simbolična. (Foto: Demokracija.si)

Vladajoča večina v hrvaškem saboru je zavrnila zahtevo opozicijskih strank za razrešitev ministra za zdravje Milana Kujundžića. Neuspeh interpelacije je bil pričakovan, a je opozicija predvsem nameravala sprožiti razpravo o stanju v hrvaškem zdravstvu. Med drugim so razkrili tudi grozljive zgodbe iz hrvaških bolnišnic.

Proti odpoklicu Kujundžića je glasovalo 77 poslancev, medtem ko so pobudniki interpelacije v sicer 151-članskem hrvaškem parlamentu pridobili 53 glasov navzočih poslancev za ministrovo razrešitev.

Med osemurno četrtkovo razpravo je opozicija navedla več kot 50 razlogov, zaradi katerih je Kujundžić po njenem prepričanju “najslabši minister”, ki ruši zdravstveni sistem. Zahtevala je njegov odstop, češ da ni storil ničesar za izboljšanje stanja v hrvaškem zdravstvu.

Andrej Plenković (Foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković mu je stopil v bran in dejal, da napadi na ministra niso argumentirani.

Plenković tokrat ni izbiral besed in je poslance opozicijske stranke Živi zid označil za “male miši”, ker so zapustili saborsko sejo, na kateri je potekalo glasovanje o ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o boju proti nasilju nad ženskami in družinskemu nasilju. Plenkovića je na neprimerne izjave opozoril celo njegov strankarski kolega in predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković.

Poslanec Živega zida Ivan Pernar je nato Plenkovića primerjal s “kraljem podgan” iz hrvaške grozljivke “Izbavitelj”. Zato si je prislužil opomin.

V razburljivi razpravi je poslanka opozicijske stranke Most neodvisnih list Ivana Ninčević Lesandrić predstavila pretresljive izkušnje iz hrvaške bolnišnice. Povedala je, da je v bolnišnici končala zaradi spontanega splava. Kot je dejala, so ji pri operaciji zvezali roke in noge, čiščenje maternice pa so opravili brez anestezije. Poudarila je, da je bilo zaradi neznosnih bolečin to najtežje pol ure v njenem življenju.

Po njeni oceni je stanje v hrvaških bolnišnicah na “ravni 15. stoletja”, v dogovoru s svojim soprogom pa se je odločila o tem javno spregovoriti, da bi morda preprečila podobne dogodke. Kujundžića je vprašala, ali namerava stanje v bolnišnicah spremeniti in kdaj bo to storil.

Hrvaški minister za zdravje je izrazil obžalovanje zaradi izgube otroka poslanke, a je dejal, da v hrvaških bolnišnicah ne opravljajo ginekoloških posegov na opisani način. Ocenil je, da morda v primeru poslanke ni bilo možno uporabiti anestezije in je napovedal, da bo zahteval in preučil dokumentacijo o celotnem primeru.

Iz splitskega kliničnega centra so danes zanikali navedbe Ninčević Lesandrićeve. Povedali so, da v primeru poslanke ni šlo za poseg brez anestezije, temveč za pravilno opravljen sodobni medicinski poseg, ki se imenuje vakuumska aspiracija.

Demokracija.si