V sosednji Italiji na poti, da križi za vedno izginejo iz učilnic?

Datum:

Italijansko vrhovno sodišče obravnava primer učitelja, ki je pri pristojnih organih vložil pritožbo in zatrdil, da je javno razstavljanje križa v učilnicah enakovredno negativni diskriminaciji nevernikov. Zahtevek učitelja je bil zavrnjen, vendar se je zoper sodbo že pritožil.

                   

Vrhovno sodišče se bo sestalo 6. julija, da bo odločalo o pritožbi učitelja, ki prihaja iz regije Umbrija.

Profesor Filippo Vari, ki na rimski univerzi predava ustavno pravo, je za časnik Il Giornale povedal, da so profesorji, povezani s krogi ateistov, agnostikov in racionalistov, pričeli “odstranjevati križe s sten proti volji voditeljev institucij “.

Profesor Vari pravi, da če bi vrhovno sodišče potrdilo, da javno prikazovanje križev v učilnicah povzroča diskriminacijo neverujočih, nekaj kar protidiskriminacijski zakoni v državi posebej prepovedujejo, bi sodba sprožila domino učinek.

S sodba bo vrhovno sodišče odločalo glede uporabe in prikazovanja verskih simbolov v šolah, na sodiščih ali na katerem koli javnem prostoru, razpredalo pa se bo tudi o njihovih razlogih in ciljih. Za marsikoga je nepredstavljivo, da bi zadnjo besedo pri tovrstnih vprašanjih imel sodnik, ne glede na to, kako pomembna je njegova funkcija.

V Italiji že desetletje potekajo razprave o izobešanju križa. Nekateri menijo, da je simbol svobode, drugi pa menijo, da je prikazovanje križa v javnih stavbah sekularne države nesprejemljivo. Pred mesecem dni je o tej zadevi tehtal tudi duhovnik Federico Lombardi, ki je križ označil za nepogrešljiv verski simbol gradnje bratske družbe, poroča V4 Agency.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...