fbpx

V Španiji polno precepili – ostali le še otroci in nekaj skeptikov

Foto: epa

V Španiji se je po zadnjih podatkih z vsaj eno dozo cepiva proti covidu-19 cepilo okoli 90 odstotkov prebivalstva nad 12 leti starosti. Po mnenju predstavnikov stroke se bo stopnja precepljenosti težko še povišala, dokler država ne odobri rabe cepiva pri otrocih, mlajših od 12 let.

V Španiji je proti covidu-19 z vsaj eno dozo cepiva cepljenih okoli 90 odstotkov prebivalstva, za katerega je cepivo odobreno, to pa pomeni, da je v trenutnih razmerah dosežen maksimum. Cepljenega je namreč 79,3 odstotke celotnega prebivalstva Španije.

Cepljenju naj bi po poročanju El Pais, ki se sklicuje na raziskave javnega mnenja, nasprotovali približno štirje odstotki prebivalstva, ravno toliko pa naj bi bilo tudi oklevajočih, ki proti samim cepivom nimajo ugovorov, a ravno tako nimajo namena, da bi se cepili. Preostanek necepljenega prebivalstva, tj. približno 11 odstotkov naj bi predstavljali otroci, mlajši od 12 let, za katere cepivo (še) ni odobreno.

Največ necepljenih med 20 in 40 let
V regijah, kot so Galicija, Estremadura, Kastilja in Leon ter Asturija je stopnja precepljenosti presegla 80 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Španska ministrica za zdravje Carolina Darias (foto: EPA)

Največ cepljenih je med starejšim prebivalstvom. Pri starejših od 50 let je skoraj 100 odstotkov prebivalcev Španije prejelo vsaj prvo dozo cepiva proti covidu-19. V starostni skupini od 40 do 49 let je takih 87,8 odstotkov, v starostni skupini od 30 do 39 let pa 78 odstotkov. Ravno tako “nizka” stopnja cepljenih, ki znaša 78,3 odstotke, je v Španiji med prebivalci, starimi med 20 in 29 let, medtem ko je v starostni skupini od 12 od 19 let cepljenih 82,5 odstotkov otrok in mladostnikov.

Po trditvah predsednika nacionalne negovalne in cepilske zveze Joseja Antonia Forcada bodo v državi le stežka prepričali stare med 20 in 40 let, da se cepijo. Večina naj bi bila prepričana, da je s pandemijo konec. Podobno meni tudi podpredsednik španske cepilske zveze Jaime Jesus Perez. Mlajši od 40 let, ki se niso cepili med petim valom, se bodo še manj pripravljeni cepiti sedaj, ko številke okuženih padajo. Po Perezovem mnenju naj teh več kot 20 odstotkov ljudi ne bi bilo proticepilcev, temveč se zgolj ne želijo cepiti iz razlogov, kot so “odpor, lenoba ali nezainteresiranost.” Španska ministrica za zdravje Carolina Darias medtem še vedno upa na 100-odstotni delež precepljenosti ciljne populacije. Starostnikom so iz tega razloga že ponudili tretjo dozo cepiva.

Sanje o čredni imunosti razblinila delta
V Španiji so dolgo vztrajali, da bo s 70-odstotno precepljenostjo celotnega prebivalstva dosežena čredna imunost. Te načrte naj bi pokvarila bolj nalezljiva različica delta. Po novem cepivo, ki bi prej ob zadostni stopnji precepljenosti zagotavljalo čredno imunost, v primeru okužbe z delto po trditvah farmacevtskih gigantov zagotavlja prebolevanje lažje oblike bolezni in manjšo verjetnost za  hospitalizacijo. Strokovnjaki so prepričani, da prihodnji valovi okužb v Španiji, zahvaljujoč visoki precepljenosti ne bodo tako smrtonosni, kot je bil prvi.

V Madridu poteka cepljenje otrok, starejših od 12 let. (Foto: EPA)

El Pais verjame, da bo v Španiji v prihodnjih tednih odobreno tudi cepljenje proti covidu-19 za mlajše od 12 let. Farmacevtski gigant Pfizer-BioNTech je že objavil, da izsledki njihovi testov kažejo, da naj bi bila doza za otroke varna za stare med 5 in 11 let. Navkljub temu, da rezultati raziskave niso bili objavljeni ali potrjeni s strani zdravstvenih agencij, poudarja El Pais, pa so med pandemijo od regulatorjev vseeno dobili zeleno luč. Čeprav pogojno. Ravno tako je tveganje za resen razvoj bolezni ali smrt zaradi covida-19 med otroki izjemno nizka, zaradi česar ni jasno, ali bi cepljenje odtehtalo možne stranske učinke ne glede na to, kako redki naj bi slednji bili.

Ivan Šokić