fbpx

V strelskem napadu ranili domnevnega atentatorja na Vladimirja Putina in ubili njegovo ženo

Foto: Twitter

V največjem in glavnemu mestu Ukrajine, v Kijevu, se je zgodil strelski napad na nekdanjega učitelja Adama Osmajeva in njegovo ženo Amino Okujevo. Par so nedavno obtožili zaradi načrtovanja atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. To pa ni bil prvi letošnji napad na Adama in Amino. Tokratno streljanje se je končalo s smrtjo Amine Okujeve, njen mož Adam pa je po zadnjih poročanjih zunaj smrtne nevarnosti.

Adam Osmajev, nekdanji učitelj na javni šoli Gloucestershire, je končal študij na univerzi Buckingham in se poročil s tri leta mlajšo Amino Okuyevo, ki je bila po poklicu ostrostrelka. V strelskem napadu, ki je potekal blizu železniške proge na obrobju Kijeva, je bila s strelom v glavo umorjena Amina, njen mož Adam pa je hudo ranjen.

Amina in Adam sta bila v preteklosti obtožena načrtovanja atentata na Vladimirja Putina, očitno pa so ju zaradi tega iskali ruski lovci na glave, saj sta en napad letos že preživela. Junija je namreč Okuyeva uporabila svojo ročno pištolo znamke Makarov v samoobrambi, ker jo je hotel ustreliti človek, ki se je pretvarjal, da je francoski novinar.

Po posredovanju Evropskega sodišča za človekove pravice zaradi domnevnega načrtovanja atentata na ruskega predsednika je Ukrajina leta 2012 zavrnila izročitev dveh osumljenih, ki naj bi atentat po ugotovitvah nameravala izvesti z razstrelitvijo predsednikovega motornega kolesa.

Preživeli je iz bolnišnice poročal o napadu
Po poročanju 36-letnega Osmayevega so se napadalci skrivali v grmovju. ”Vozil sem kakor hitro sem le mogel, vendar so krogle poškodovale tudi motor in avtomobil se je ustavil,” je izjavil. Slednji je trenutno še v bolnišnici zaradi strelnih ran na nogi. ”Skušal sem pomagati Amini, vendar je bila ustreljena v glavo,” je dejal. Osmayev in ukrajinska vlada za napad krivita Rusijo. ”Bil je napad na naju oba,” je izjavil. Na vprašanje, ali stoji za tem Moskva, je odgovoril: ”Zagotovo.” Par je nekoč služil v ukrajinski vojski, Adam je bil poveljnik bataljona.

Amina Okujeva in Adam Osmajev, foto: Twitter

Smrt Amine se bo odgovornim maščevala
”Adam Osmayev je ranjen, vendar bo preživel, ravnokar sem z njim govoril po telefonu,” je dejal Anton Gerashchenko, svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve. ”Zaradi usodne strelne rane v glavo je Amina umrla, vendar verjamem, da se bo njena smrt maščevala vsem vpletenim v ta grozovit umor,” je dodal.

Osmayev je bil po ugotovitvi o načrtovanju atentata na Vladimirja Putina obtožen na tri leta zaporne kazni, ker si je nezakonito lastil strelna orožja in streliva. Drugega osumljenca pa so izročili ruskim oblastem in ga obtožili na deset let zaporne kazni.

N. Š.