[Video] Nemčijo pretresel nov strelski napad- umrlo osem ljudi

Foto; Epa

V strelskem napadu v centru Jehovovih prič v Hamburgu je bilo ubitih več ljudi, poroča tamkajšnja policija. Policija pravi, da je napadalec deloval sam in naj bi bil mrtev. 

Nemčijo je v četrtek ob 21. uri pretresel nov strelski napad, in sicer v Hamburgu, v katerem je bilo po podatkih policije ubitih osem ljudi, več pa je tudi ranjenih. Med mrtvimi naj bi bile tudi ženske. Do napada je prišlo med prireditvijo Jehovovih prič.

Tiskovni predstavnik policije Holger Vehren je povedal, da so bili policisti po obvestilu o streljanju hitro na kraju dogodka. Po napadu je policija sporočila, naj prebivalci ne zapuščajo domov. Nemška policija je javnost obveščala kar preko Twitterja. Sporočili so, da je v teku obsežna policijska operacija v predelu Alsterdorf. Nekateri nemški mediji so poročali, da je bil napaden verski center Jehovih prič, policija pa je tudi tokrat zatrdila, da za motiv za napad ni zanesljivih informacij. Zaskrbelo jih je namreč, da bi se razširile nepreverjene govorice.

Foto: epa

Ko so policisti prispeli na kraj streljanja so slišali strel iz zgornjega nadstropja in zgoraj našli osebo, ki naj bi bila odgovorna za strelski napad. Policiji tako ni bilo treba uporabiti strelnega orožja, poroča britanski Daily Mail.

Dva mimoidoča sta za nemško televizijo n-tv povedala, da sta slišala 12 strelov. Študent, ki živi v bližini, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da je do streljanja prišlo v štirih intervalih, ki so trajali od 20 sekund do minute.

Župan Hamburga Peter Tschentscher je po napadu dejal, da je novica o streljanju naravnost šokantna. “Moje globoko sožalje družinam žrtev”. Po njegovih besedah pristojni delajo s polno paro, da bi razjasnili okoliščine napada.

Združenje Jehovovih prič v Nemčiji je po poročanju Deutsche Welle podalo izjavo, v kateri je pisalo, da je verska skupnost globoko užaloščena zaradi grozljivega napada na njene člane v Hamburgu po verskem obredu. Nemški kancler Olaf Scholz je streljanje označil za “brutalno nasilno dejanje” in dodal, da so njegove misli z njimi in njihovimi ljubljenimi.
Jehovove priče so krščanska skupnost s svojo razlago Svetega pisma. Imajo okoli osem milijonov članov po vsem svetu. “Svetovni sedež” je v New Yorku. Nemška skupnost z manj kot 200.000 člani velja za eno največjih v Evropi, poroča nemški Bild.

Nemčijo v zadnjih nekaj letih pretresajo številna streljanja in nasilni napadi. Februarja 2020 je strelec, domnevno povezan s skrajno desnico, v zahodnem mestu Hanau ustrelil devet ljudi, vključno z ljudmi, ki so izvirali iz Turčije, nato pa ubil še sebe in svojo mater. Oktobra 2019 je oboroženi moški ubil dva človeka, ko je streljal pred sinagogo v vzhodnem mestu Halle na judovski sveti dan Yom Kippur. Med najsmrtonosnejšimi je bil divjanje tovornjaka na božičnem sejmu v Berlinu decembra 2016, v katerem je umrlo 12 ljudi. Tunizijski napadalec, neuspeli prosilec za azil, je bil podpornik Islamske države.

Andrej Žitnik