[Video] V Nemčiji izbruhnila serija protestov proti naselitvi migrantov

Protestniki nasprotujejo gradnji namestitvenih centrov brez javne razprave. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

V Nemčiji je izbruhnila serija protestov proti gradnji in nastanitvi ilegalnih migrantov v improvizirane kontejnerske komplekse. Protestnike moti predvsem hitro sprejemanje odločitev brez javne razprave in tudi neustrezno umeščanje namestitvenih centrov. Eden izmed takšnih primerov bo namestitveni center v Upahlu na severovzhodu Nemčije, ki šteje le 500 prebivalcev, v migrantskem centru pa je načrtovana namestitev 600 migrantov.  

Glede na podatke nemške policije se je na zadnjem protestu v Greifswaldu zbralo na stotine ljudi, nekaj pa je bilo tudi t. i. protiprotestnikov. Protestniki so se zbrali, saj je v njihovi bližini potekala seja lokalnega okrožnega sveta Ostseeviertel, na katerem so razpravljali o tej temi.

Sestanka lokalnih političnih predstavnikov se je udeležil tudi župan Stefan Fassbinder, ki so ga pred vrati šole, kjer je potekala diskusija, pričakali nezadovoljni protestniki.

https://twitter.com/Edwin07011/status/1632416280140546049?s=20

Župan je zbranim razložil, da je bilo uvodoma načrtovana javna razprava o pereči temi, a da so se soočali s pritiski predstavnikov okrožja, zaradi česar se niso mogli več držati načrtovanega urnika, poroča DPA.

Na nekaterih od teh protestov je izbruhnilo tudi nasilje. V Uphalu so protestniki hoteli vdreti v prostore šole, kjer je potekala razprava, a so jim policisti to preprečili.

Gal Kovač