fbpx

V švedskem mestu razbijala tolpa, policisti pa na Lidlovem parkirišču čakali, da se umirijo?!

Foto: iStock

V nedeljo zvečer je švedska policija le prišla v Trollhättan, kjer so bili nemiri – a takrat, ko so se protestniki že razbežali.

Po poročilu policije so mladi zažigali pnevmatike in metali rakete celo v avtobus. “Obstajajo indici, da so mladi na ulicah zažigali pnevmatike, spuščali so tudi rakete,” je za švedske medije dejal policist Joakim Hansson. “Bil sem na poti domov z obiska svojih staršev, ko sem videl gasilsko vozilo na urgentni poti. Ko sem se ustavil, sem opazil požar, povsod okrog pa je ležalo polno prodnih kamnov. Policijskih vozil, tudi gasilskih, ni bilo blizu, predvidevam, da zato, da jih ponorela množica ne bi poškodovala s kamni, zato so se umaknili – odpeljali so se do Lidla, ki je približno 500 metrov stran od mesta vandalizma, o čemer priča tudi švedski časopis.”

To pa je ‘brzina’!: Policisti prišli 15 minut po koncu nemirov
Policisti ob 20.50 uri še niso poskusili zaustaviti tolpe, saj so potrebovali več okrepitev. “Trudimo se zbrati okrepitve, da vidimo, ali bomo zmožni stopiti tej množici ‘na prste’ in jih razgnati,” je povedal policist Göran Carlbom. Policija v poročilu navaja, da so se nemiri ob 21.45 začeli umirjati, ob 22. uri pa je prispelo več avtobusov s policisti, opremljenimi za spopad z nasilnimi vandali. Carlbom je potrdil, da se trenutno v mestu nahaja več policijskih enot, ki so prišle iz Göteborga in drugih območij. Sicer pa je v nedeljo pozno zvečer policija še vedno patruljirala na tem območju v skladu z varnostnimi pooblastili.

Foto: epa

Priče pa so za Speiso povedale, da je v mestu pripravljenih veliko barikad. “Zdi se, da je ograjeno celotno mesto. Ko sem želel priti na bencinsko črpalko, so me policisti ustavili v prvem krožišču,” je povedala ena od prič. 

20 mladih zganjalo vandalizem, aretiran pa nihče
Švedski policisti ocenjujejo, da je v nemirih sodelovalo med 15 in 20 mladih, prav tako sta tako voznik avtobusa kot tudi varnostnik potrdila, da so spuščali rakete. Dogodek je policija opredelila kot ‘nemir’, vendar pa ob 22.30, kot ponavadi, ni bil nihče pridržan. Speisa se sprašuje, kaj takšnega se je lahko dogajalo, da so se policisti počutili ogrožene in si niso upali posredovati, še več, da so se umaknili za kar pol kilometra in bili vsi utrujeni od neukrepanja. Vandali pa so zažigali pnevmatike, metali kamne in rakete. In potem so šli domov, razočarani, da si niso prislužili niti pozornosti strahopetne policije.

Marjanca Scheicher