fbpx

V terorističnem napadu na hotel v Mogadišu umrlo okrog 20 ljudi

Teroristični napad na hotel v Mogadišu (Foto:STA)

Al Šebab, ki želi vzpostaviti islamsko državo v Somaliji in je povezan z mednarodno teroristično skupino Al Kaida, v Mogadišu pogosto izvaja napade na vladna poslopja in hotele. Tokrat je bil njihova tarča priljubljeni hotel.

V eksplozijah dveh avtomobilov bomb pred vhodom v priljubljeni hotel v somalijski prestolnici Mogadiš je bilo ubitih okoli 18 ljudi, 35 pa poškodovanih. Med smrtnimi žrtvami je tudi šest napadalcev. Eden se je kar sam razstrelil v avtomobilu, pet so jih ubile varnostne sile. Najprej je pred vhodom v hotel eksplodiral tovornjak, poln eksploziva, potem pa še avtomobil, ki je bil parkiran blizu hotela, je povedal predstavnik policije Mohamed Dahir. Po eksplozijah so pripadniki al Šebaba vdrli v hotel Dayah, ki je priljubljen med poslovneži in politiki. Eksplozija je bila tako silovita, da je bilo na območju razbitih več oken, so povedale priče. Blizu hotela je uničenih več avtomobilov. Hotel je blizu parlamenta in urada predsednika države, kjer so tudi slišali streljanje. Žrtev terorističnega napada bo morda še več, saj je nekaj ljudi ostalo ujetih v trinadstropnem hotelu.

Odgovornost za napad na hotel Dayah v Mogadišu je prevzela islamistična skupina al Šebab. Med žrtvami so vojaki, varnostniki hotela in civilisti. Med poškodovanimi so tudi štirje novinarji.

B. J., STA