fbpx

V Trstu želijo praznovati dan osvoboditve izpod komunistične okupacije

Foto: posnetek zaslona, youtube

“Trst ni bil osvobojen 25. aprila 1945, ampak dejansko 12. junija istega leta. To je bil prvi dan, ko je Trst začel živeti kot svobodno mesto, pa čeprav je temu sledilo še devet let anglo-ameriške uprave. 12. junij je pravi datum osvoboditve – od vojne, fašizma, nacizma in tudi od komunizma jugoslovanske federacije,” pravi tržaški podžupan Paolo Polidori. Tudi v Trstu namreč praznujejo dan osvoboditve od komunistične okupacije, ki jo je zagrešila jugoslovanska vojska pod Titovim vodstvom, ko so komunisti na čelu partizanskega odporniškega gibanja tedaj zagrešili številne zločine, med drugim fojbe. Komunistični teror je sicer trajal kar 40 dni. Komunistične oblasti v tedanji Jugoslaviji so ključno pripomogle k temu, da povojna meja, ni bila zarisana v našo korist. 

V Trstu razmišljajo o uvedbi praznika – dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske zasedbe. Paolo Polidori, sicer podžupan Trsta je napovedal, da bo tržaški župan Roberto Dipiazza v petek glede tega predstavil sklep svoji ekipi. Desnosredinsko usmerjena uprava tržaške občine bo ob 75 obletnici vložila predlog za uvedbo t. i. dneva osvoboditve mesta Trst izpod jugoslovanske okupacije. Tega naj bi sicer vsako leto praznovali 12. junija. Tamkajšnji župan Dipiazza bo omenjeni predlog konec tedna tudi predstavil ekipi svojih sodelavcev, kar je že napovedal tamkajšnji podžupan Polidori. Do tega dejanja pa prihaja le nekaj dni potem, ko je desna politična stranka po imenu Fratelli d’Italia, sicer članica tamkajšnje mestne oblasti, postavila jasno stališče, da se Narodnega doma Tržaškim Slovencem ne sme vrniti. Navedenega stališča Dipiazza sicer še ni komentiral, poroča Primorski dnevnik.

Tržaški podžupan Polidori, sicer iz vrst Lige, pa pojasnjuje, da v njihovem mestu doslej uradno niso imeli dneva, ki bi bil posvečen temu dogodku zgodovinskega pomena, torej 12. juniju 1945, ko so jugoslovanske vojaške enote po 40 dneh morale oditi iz mesta ter ga predati vojaški upravi zaveznikov. Ob praznovanju 75. obletnice želijo ta manjko nadoknaditi, pri čemer jasno poudarjajo, da je bila kratkotrajna jugoslovanska okupacija zaznamovana z nasiljem. “Trst ni bil osvobojen 25. aprila 1945, ampak dejansko 12. junija istega leta. To je bil prvi dan, ko je Trst začel živeti kot svobodno mesto, pa čeprav je temu sledilo še devet let anglo-ameriške uprave. 12. junij je pravi datum osvoboditve – od vojne, fašizma, nacizma in tudi od komunizma jugoslovanske federacije,” je že omenjeni predlog utemeljil Polidori.

Foto: posnetek zaslona, youtube

Deželni svet Furlanije – Julijske krajine pa je lansko leto sprejel dokument, v katerem je definicija pobojev ob koncu druge svetovne vojne. V njem piše, da so bile fojbe sredstvo etničnega čiščenja, je poročal Primorski dnevnik na svoji spletni strani. Gre za pobudo poslanca stranke Naprej Italija Piera Camberja, ki je deželno vlado pozval, naj ne financira organizacij, ki “posredno ali neposredno in v kakršnikoli obliki zanikajo ali omalovažujejo tragedijo fojb in izseljevanje Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije“. V dokumentu med drugim piše, da so bile fojbe sredstvo političnega boja in etničnega čiščenja, kot soglasno priznava tudi moderno zgodovinopisje.

Domen Mezeg