V Turčiji se dogaja val političnih sprememb: Erdogan ponovno doživel poraz v Istanbulu – ljudje so zmago opozicijskega kandidata za župana množično proslavili

Foto: epa

Čestitam Ekremu Imamogluju, ki je zmagal na volitvah glede na neuradne podatke,” je turški diktator Recep Tayyip Erdogan tvitnil v nedeljo zvečer ter dodal, da je bila volja naroda znova izražena. Izid pomeni za Erdoganovo stranko AKP velik poraz, saj je to najpomembnejše župansko mesto v državi stranka izgubila po 25 letih vladavine, potem ko je marca že izgubila tudi Ankaro. Kot kaže, se v tej vse bolj teokratski državi dogaja val sprememb.

Ekrem Imamoglu je po preštetih 99,37 odstotka glasov prejel 54,03 odstotka glasov, njegov glavni tekmec, nekdanji premier in tesni sodelavec Erdogana Binali Yildirim iz vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP) pa 45,09 odstotka, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

19 preostalih kandidatov je skupaj prejelo manj kot odstotek glasov. Volilna udeležba je bila prepričljiva, kar 84,42-odstotna. Yildirim je zmago Imamogluja že priznal in mu zaželel veliko uspeha. Imamoglu je Yildirima presenetljivo premagal že na volitvah 31. marca, a zelo tesno, le z nekaj več kot 13 tisoč glasovi. AKP se je takrat na izid pritožila zaradi domnevnih nepravilnosti, volilna komisija pa je, čeprav je pred tem že potrdila zmago opozicijskega kandidata, pritožbi ustregla. Tokrat Imamoglu vodi s kar 775 tisoč glasovi.

Foto: epa

Izid pomeni za AKP in Erdogana velik poraz, saj je to najpomembnejše župansko mesto v državi stranka izgubila po 25 letih vladavine, potem ko je marca že izgubila tudi Ankaro. V mestu z okoli 16 milijoni ljudi živi 20 odstotkov vsega turškega prebivalstva, prispeva pa tretjino bruto domačega proizvoda. Ob tem ima Erdogan tesne vezi z mestom, v katerem je odraščal in bil župan ter začel politično kariero.

Foto: epa

Po objavi neuradnih izidov so se v mestu ljudje spontano odpravili na ulice, kjer so s petjem, plesom in hupanjem proslavili zmago opozicijskega kandidata. Sadi Guven, predsednik vrhovnega volilnega sveta, je sporočil, da bodo uradne izide objavili danes, poroča STA. Stranke se nanje še lahko pritožijo.

C. Š.

 • stajerc5

  Pa smo tam, sedaj so nas se Turcini nesli v miselnosti. Za razjokati!
  Me pa vseeno zanima, kaj si bo Pasa Kradopamam sedaj izmislil proti volitvam oz. volilcem. Pet milijonov(cca) jih pa tudi ne more zapreti, ali pac!?

  • xtc

   Kaj nov državni udar,kaj pa drugega-narod ga noče več,kot pri nas kounistov,a se kar vračajo enako kot Ferdo z lažmi in prevarami.

 • xtc

  Turčija trrenutno je zelo podobna vse bilj rdečeteokratski SLO in Ferdo je precej podoben Kučanu,le da Ferdo deluje javno Kučan pa si tega ne upa in it na volitve z lastno stranko.
  Seveda pa je sistem obračunavanja z političnimi nasprotniki identičen podtikanja,spletke,zloraba oblasti in organov in zapiranje političnih tekmecev,a vendar je drsenje države v recesijo,očitno Turke pričelo trezniti zanimivo pa je ,da vse večje težave na streznejo SLO levih ovac. ,ki v bistvu s svojo bebavostjo podpirajo SLO rdečo verzijo Ferdota skritega v ozadju.

 • xtc

  Podobno veselje bo tudi v SLO,ko bo padel rdečezvezdno teokratski režim prevar,laži in nategov.

 • Sandokan

  pri pojmovanju demokracije – erdogan = orban

  • xtc

   Ne Ferdo=Milan-Titov vajenček in z njegovim sindromom.

 • milanček

  brigite se zase, v Sloveniji ima mafija, pa naj si bo F21 s kućanom ali jugo mafija z jankovićem
  vse v svojih rokah, od prava, ekonomije, policije im še in še lahko naštevam, Slovenčki smo eni loleki, ki delamo, kakor nam ta golazen reče! amen!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!