fbpx

Erdoganovo politično sodstvo na dosmrtno kazen obsodilo še 24 ljudi

Foto: epa

Turško sodišče je danes v enem od največjih sodnih procesov na dosmrtni zapor obsodilo 24 ljudi, ker naj bi sodelovali v spodletelem poskusu vojaškega udara proti predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu leta 2016, poročajo turški mediji. Erdogan je aprila sporočil, da je bilo v povezavi s poskusom vojaškega udara v Turčiji skupno obsojenih 20.226 ljudi. Več kot 31 tisoč jih je bilo odpuščenih iz policije, 15 tisoč iz vojske, še okoli 4 tisoč pa iz pravosodnega sistema.

Izmed 24 obsojenih jih je 17 skupno dobilo kar 141 kazni dosmrtnega zapora brez možnosti skrajšanja kazni, in sicer so jim pripisali smrt 139 ljudi, kršitve ustave in poskusa atentata na predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kazen dosmrtnega zapora brez možnosti skrajšanja kazni je najhujša možna kazen v Turčiji po ukinitvi smrtne kazni v tej državi leta 2002. Obsojenci nimajo možnosti, da bi kdajkoli zaprosili za pogojni izpust.

Obsojenih že več kot 20 tisoč ljudi
Med obsojenimi je tudi nekdanji poveljnik turškega letalstva Akin Ozturk. Bil naj bi eden glavnih zarotnikov, takoj za v ZDA živečim islamskim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga Erdogan krivi kot glavnega načrtovalca poskusa puča. Gülen sicer zanika vsakršno vlogo v poskusu vojaškega udara 15. julija 2016, v katerem je bilo ubitih 251 ljudi, več kot 2 tisoč pa jih je bilo ranjenih, poroča STA.

V procesu se je sicer sodilo 224 obdolžencem, proces pa je potekal kar v zaporu Sincan v Ankari. Proces se je začel leta 2017. Obtožnica je bila dolga kar 2.581 strani, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Od obdolžencev jih je 176 že zaprtih, 35 pa so sodili v njihovi odsotnosti. Še 13 jih je na begu in jim bodo sodili ločeno. Erdogan je aprila sporočil, da je bilo v povezavi s poskusom vojaškega udara v Turčiji skupno obsojenih 20.226 ljudi. Več kot 31 tisoč jih je bilo odpuščenih iz policije, 15 tisoč iz vojske, še okoli 4 tisoč pa iz pravosodnega sistema, je še povedal predsednik.

C. Š.