V Turčijo pošiljamo strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji evropske pomoči. Bodo kmalu odpotovali še reševalni psi?

Foto: Twitter Janez Lenarčič

Če se je sprva zdelo, da je žrtev potresa na jugovzhodu Turčije ob meji s Sirijo nekaj sto, najnovejši podatki kažejo, da je celotna situacija veliko hujša. Našteli so namreč že več kot pet tisoč žrtev, od tega najmanj 3419 v Turčiji in 1602 v Siriji. Ker se iskalne akcije za preživelimi še nadaljujejo, je povsem mogoče, da bo število žrtev še naprej naraščalo. Mnogi so namreč še ujeti pod več tisoč porušenimi stavbami. Na pomoč v Turčijo je že odpotoval slovenski strokovnjak.

V ponedeljek ob 2.17 po srednjeevropskem času je del Turčije in Sirije prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8, ki mu je sledilo več deset popotresnih sunkov. Čez štiri ure je območje stresel drugi potres z magnitudo 7,5, ki je imel žarišče ravno tako na jugovzhodu Turčije. V jutranjih urah pa je osrednjo Turčijo prizadel nov potres z magnitudo 5,5 v bližini mesta Golbasi. Ekipe za odzivanje na nesreče iz turške in sirske strani poročajo, da se je porušilo več kot 5600 stavb. Med slednjimi so bili tudi večstanovanjski bloki, kjer so ljudje ob prvem uničujočem potresu spali.

Iz Sirije prihaja zgodba o sreči v nesreči. V ruševinah hiše v Jandairisu v Siriji, kraju, ki ga je hudo prizadel katastrofalni potres, so namreč reševalci našli živo novorojenko, ki je bil s popkovino še vedno povezana s svojo materjo, ki ni preživela. Deklica je edina preživela v družini, njeni člani so umrli v zrušenju štirinadstropne stavbe.

Foto: Twitter

V dele Turčije, ki jo je prizadel potres, so na pomoč že prispeli tuji reševalci. Teh je trenutno več kot 2600 iz 65 držav, je sporočil tamkajšnji državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer. Na to območje je bilo dostavljenih že več kot 300 tisoč odej in 4100 šotorov. V okviru evropskega mehanizma civilne zaščite je na pomoč odpotoval tudi slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri koordinaciji. Dva podobna strokovnjaka bo naša država poslala v primeru, če se bo pokazalo, da obstaja potreba po tem.

Foto: epa

Foto: epa

Ponujena tudi skupina vodnikov z reševalnimi psi
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za STA povedal, da je Slovenija Turčiji ponudila tudi skupino vodnikov z reševalnimi psi, v kateri bi bilo sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. “Če bo Turčija ponudbo sprejela, bo skupina odpotovala s prvim možnim letom,” je napovedal Šestan. Glede strokovnjaka, ki se je pridružil strokovnjakom iz EU, ki bodo skrbeli za koordinacijo pomoči iz Evrope, je povedal, da so to ljudje, ki so opravili predpisane tečaje s strani EU in se kot taki resnično spoznajo na svoje delo.

Zbira se že materialna pomoč
Doslej je Turčija s pomočjo mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Šestan pričakuje, da bodo kmalu zaprosili tudi za materialno pomoč, zato so to že pričeli zbirati, ta pa bo v Turčijo poslana, ko bo za pomoč tudi zaprošeno. “V prvi vrsti bo šlo najverjetneje za nastanitveno pomoč, kot so šotori, generatorji, postelje, odeje, spalne vreče, grelci in podobno,” je pojasnil. Sirija, ki jo je potres ravno tako prizadel, še ni zaprosila za pomoč. Šestan pravi, da zaradi vojnega stanja v državi informacije prihajajo počasneje.

Foto: epa

Foto: STA

Evropski komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič je prek Twitterja sporočil, da je bilo v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite za pomoč Turčiji po uničujočem potresu doslej mobiliziranih 28 zdravstvenih ekip iz 21 evropskih držav ter ekipe za iskanje in reševanje, ki jih sestavlja 1185 reševalcev in 79 reševalnih psov.

Paket pomoči v višini 5,49 milijona evrov za sanacijo posledic potresa je Turčiji danes napovedala Kitajska. Reševalce in medicinsko opremo bo poslala Južna Koreja, Japonska pa je reševalne ekipe poslala že v ponedeljek. 6,94 milijona evrov humanitarne pomoči je Turčiji obljubila Avstralija, novozelandski premier Chris Hipkins je napovedal pomoč v višini približno milijon evrov. Humanitarna pomoč je po najnovejših podatkih že prispela tudi v Sirijo. V jutranjih urah sta namreč pristali letali s pomočjo iz Irana in Iraka, kjer je bilo približno 70 ton hrane, odej in medicinske opreme.

Sara Kovač