fbpx

V Ukrajini protesti proti sprejetju dogovora, ki bi Donbasu dal pravico do referenduma o samoodločitvi

Protestniki v Kijevu (vir: twitter)

Na protestih v Kijevu proti sklenitvi dogovora med Ukrajino in Rusijo o samoodločbi prebivalcev v vzhodnem delu Ukrajine se je zbrala 10 tisoč glava množica, ki je napadala predsednika Volodimirja Zelenskega.

Po uradnih podatkih naj bi se na protestu na kijevskem Trgu neodvisnosti v nedeljo, 6. oktobra 2019, zbralo najmanj 10 tisoč ljudi. Sami organizatorji trdijo, da je množica štela med 25 in 50 tisoč ljudi.

“Brez kapitulacije” in “Putinova formula” sta samo dva od napisov, ki so jih nosili zbrani protestniki. Ti so od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zahtevali, naj prekliče najavo, v kateri je privolil v t. i. “Steinmeierjevo formulo”.

Po predlogu nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja bi Rusija iz območja v Donbasu umaknila svoje vojaške enote, v zameno pa bi Ukrajina privolila v pravico Donbasa do referenduma o samoodločbi – z drugimi besedami, o odcepitvi od Ukrajine.

https://twitter.com/JoshuaPotash/status/1179178044659044352

V vojni na vzhodu Ukrajine je po trditvah Breitbarta umrlo že 13 tisoč ljudi. Zelenski pa je na volitvah zmagal ravno zaradi obljube o normalizaciji odnosov z Rusijo ter o obračunu z državnimi paraziti.

Protestnike naj bi skrbelo, da bo na podlagi predlaganega dogovora Rusija umaknila zgolj svoje redne vojake, ne pa tudi gverilcev in plačancev, ki se borijo na strani Rusov.

Medtem pa Rusija zanika, da bi na območju Krimskega polotoka imela svoje vojake, Zelenski pa vztraja, da do realizacije referenduma ne more priti, dokler so na območju pripadniki ruskih oboroženih sil.

So pa bolj od protestnikov v Kijevu nad umikom ukrajinskih oboroženih pripadnikov s Krima zaskrbljeni prebivalci Luganska. “Ljudje vsak dan kličejo oblasti in sprašujejo, kako so nam lahko vzeli naše vojake?” je povedal lokalni uradnik Sergij Šakšun. “Naši vojaki, pravijo! Ne kličejo jih več ukrajinska vojska,” pojasni Šakšun. “Oni so naši možje! In kaj se nam bo zgodilo potem? Ljudi skrbi.”

Protesti v Ukrajini proti Zelenskemu potekajo vse od začetka meseca, ko je bil predlog sprejet.

Ivan Šokić