V Ukrajini so sprejeli zakon, ki bo omejil delovanje oligarhije

Ukrajinski parlament bo z novim zakonom omejil moč oligarhov. (Foto: sta)

Danes je bil v ukrajinskem parlamentu sprejet nov zakon, ki naj bi omejil vpliv in moč oligarhije v tej državi. Njegov namen je preprečiti tveganja, povezana z nacionalno varnostjo, povezana s premočnim vplivom tajkunov. Po novem bo slednjim prepovedano, da finančna sredstva namenjajo političnim strankam. Obenem jim novi zakon prepoveduje sodelovati v postopkih, povezanih s privatizacijo. 

Nov ukrajinski zakon je bil sicer sprejet le dan po poskusu atentata na prvega svetovalca tamkajšnjega predsednika države Volodimirja Zelenskega. Nekateri napad sicer povezujejo s prizadevanji za omejitev vpliva oziroma moči lokalne oligarhije, zlasti s sprejemom novega zakona, ki bo končno uredil to pereče področje. Nov zakon je v začetku tega leta sicer predlagal prav Zelenski. Obenem je državnik napovedal kampanjo, ki bo usmerjena v prizadevanja za omejevanje vpliva premožnih poslovnežev, poroča STA.

Prav tako jih je obtožil prevelikega nadzora nad gospodarstvom države. Na podlagi novega zakona bo svet za nacionalno varnost določene osebe oklical za oligarhe in jim s tem prepovedal namenjati finančno podporo političnim strankam. Poleg tega jim bo prepovedano še sodelovanje v privatizacijskih postopkih večjih družb. Pravosodni minister je ob tem izrazil prepričanje, da se nov zakon nanaša na manjše število Ukrajincev, ki “tehtajo” prek milijarde ameriških dolarjev.

Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko s Hillary Clinton (vir: twitter)

Mednje spada tudi najbogatejši državljan Renat Ahmetov in bivši predsednik Petro Porošenko. Poročali pa smo že, da je bil v sredo (torej včeraj) najpomembnejši svetovalec predsednika po imenu Sergej Šefir žrtev poskusa atentata. Njegov avtomobil je neznanec prerešetal z vsaj desetimi naboji, ob tem pa je bil huje ranjen voznik avtomobila. Motiv še ni pojasnjen, vendar bi napad lahko imel politično ozadje, tudi z namenom destabilizirati državo. Ne izključuje se vpletenosti Rusije, ki pa je namigovanja že zavrnila kot neresnična.

Prerešetani avtomobil (Foto: Twitter)

Domen Mezeg