fbpx

V Ukrajino so se podali hrvaški prostovoljci; Zelenski napovedal ustanovitev mednarodne legije

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Proti Rusom se bodo borili tudi hrvaški prostovoljci, ki so že na poti v Ukrajino. Njihov močan motiv je zgodnje priznanje neodvisnosti Hrvaške s strani Ukrajine leta 1991. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal ustanovitev “mednarodne legije”, vojske iz tujih borcev. Ta bo odprta za vse tujce, ki želijo pomagati Ukrajini v boju proti okupatorjem.

V boj z rusko vojsko so se na stran ukrajinskih vojakov podali tudi hrvaški prostovoljci, katerih eden od motivov je zgodnje ukrajinsko priznanje neodvisnosti Hrvaške. Da so pomembna dejanja in ne le besede, so s svojih odhodom v Ukrajino tudi dokazali, nekateri od njih pa so se na RTL oglasili prek videosporočila, v katerem so sporočili, da so namenjeni na mejni prehod Záhony, od koder bodo nekateri odšli po bojno orožje, ostali pa na bojišče.

Ukrajinsko veleposlaništvo je seznanjeno s prihodom prostovoljcev
S tem je seznanjeno tudi ukrajinsko veleposlaništvo, ki o njihovem podvigu ne dvomi in se zaveda razloga, zakaj to počnejo. Kot poroča Net.hr, je prvi transport vojakov v Ukrajino že prispel, danes pa naj bi prispeli še dve ekipi. Njihov glavni motiv je priznanje neodvisnosti Hrvaške s strani Ukrajine, kot drugi motiv pa so navedli moralno podporo ukrajinskim vojakom.

Zelenski ustanavlja mednarodno enoto borcev
Prostovoljci so prepričani, da se bo vojakom dvignila morala, ko bodo videli podporo tujih vojakov, saj bodo spoznali, da v boju niso sami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek družbenih omrežij že pozival tujce k pridružitvi v boju, ustanovil je legijo tujcev, ki pa jim je zagotovil tudi orožje. Vojaški analitik Mario Galić je po poročanju Net.hr poudaril, da je za dvig morale izrednega pomena to, da vidiš, da v vojni nisi sam in da je bilo to pomembno že v njihovi domovinski vojni. Hrvaški prostovoljci so v Ukrajino odšli na lastno pest, se se pa Hrvati v Ukrajini borili tudi leta 2014, ob Putinovi priključitvi Krima in zasedbi dela Donbasa.

Tanja Brkić