Helikopterski denar za čas pandemije Covid-19 napovedujejo tudi v Veliki Britaniji

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Britanski premier Boris Johnson je najavil, da vlada razmišlja o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka za britanske delavce v času pandemije Covid-19. Ob tem se je Johnson zavzel za podnajemnike in obljubil, da jih bo zaščitil pred najemodajalci, ki bi jih želeli vreči na cesto.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo, 18. marca 2020, sporočil, da vlada zaradi pandemije Covid-19 razmišlja o uvedbi tedenskega prihodka v obliki tako imenovanega “univerzalnega temeljnega dohodka.” Britanska vlada želi s tem ukrepom obvarovati britanske delavce pred ekonomskim vplivom Covid-19.

O kakšnem znesku, in kdo točno bi bil upravičen do socialne pomoči v takšni obliki zaenkrat ostaja neznanka. V teoriji je UBI fiksen znesek, ki ga prejmejo vsi državljani. V praksi ponavadi sledijo omejitve, v naširšem pogledu postane pogoj za UBI polnoletnost. V praksi se stvar ravno tako še ni izkazala, a zagovorniki vztrajajo, da je temu tako zgolj zato, ker se države niso resno lotile eksperimenta in je bil UBI tako “zgolj” dodaten prihodek za izbrano skupino, namesto za vse člane družbe.

Pri zakladnici njenega visočanstva so po drugi strani nekoliko bolj previdni z obljubami o denarju za delavce. Po poročanju Daily Mail razmišljajo tudi o številnih drugih verjetnih možnosti, med njimi tudi popravek trenutnega univerzalnega kreditnega sistema.

Zaščita podnajemnikov pred deložacijo
Ideja o UTD za delavce se je pojavila potem, ko je britanska vlada v torek, 17. marca 2020, najavila 350 milijard funtov velik finančni paket s katerim želijo olajšati delovanje podjetij, ki bi jim drugače zaradi pandemije grozil propad.

Premier Johnson je ob tem sporočil, da najemodajalci ne bodo smeli deložirati svojih podnajemnikov za obdobje naslednjih treh mesecev. Britanske banke so se ravno tako strinjale, da zaradi pandemije prizadetim odobrijo do tri mesece dolg odlog plačila hipoteke. Vse več pa je tudi klicev o ukinitvi davka na dodano vrednost.

Ivan Šokić

 • trumpet2018

  američani bodo natiskali 300 milijard dolarjev v nekaj dnevih, to je norost, globalisti nas bodo pokopali s hiperinflacijo, tudi funt kmalu ne bo več vreden nič, enako velja za euro, pri katerem pričakujem podobne intervencije. Fiat valute bodo v letu dni samo še ničvreden potiskan papir, če daš revežu 1000 eurov, jih bo porabil v 2 mesecih in bo spet reven, bolje, da se ljudi nauči, kako je treba investirati in upravljati z lastnim premoženjem, tega vas v šoli ne bodo nikoli naućili, ker globalisti hočejo, da ste finančno nepismeni, ker s takšnimi se lažje manipulira. Prihodnost je v kripto valutah in zlatu, oziroma v valuti, ki bo imela kritje v zlatu. Vrednost fiat valut bo samo še padala navzdol, proti ničli, zaradi takšnih norih ukrepov

  • Ivan Ivanovič

   Načeloma drži, kar praviš. Te emisije denarja bodo povišale inflacijo. Toda brez teh finančnih injekcij bi gospodarstva padla v neobvladljivo recesijo. Gospodarski krizi bi sledila politična in družbena, kakršne svet še ni videl. Največji problem je evroobmočje, ker nobena država nima svoje nacionalne valute. Kako se bo na dogajanje odzvala od držav neodvisna ECB, pa je vprašanje.

   • trumpet2018

    po mojem smo že v recesiji, ti ukrepi bodo samo začasno ustavili zlom na borzi, saj ameriške delnice so že padle cca 20 – 30 procentov, tudi večina analitikov napoveduje totalni zlom na borzi, in to že tem mesecu. Tudi znižanje obrestnih ni pomagalo nič, delnice še naprej padajo, se pravi vsi ukrepi so jalovi

    • Ivan Ivanovič

     Seveda smo v recesiji, ampak zaenkrat je ta še obvladljiva. Če se bo spirala vedno bolj ožala, pa bomo na koncu padli v brezno. Gospodarske posledice protivirusnih ukrepov utegnejo biti hujše od samega virusa. Po moje bi morali restrikcije ukiniti najpozneje v mesecu dni. Sicer se nam slabo piše.

    • McBobo

     Zgleda se redki zavedamo zloma svetovnega gospodarstva.

  • McBobo

   Tako je, prihodnost bo spet v valuti, ki bo imela kritje v zlatu. Zgodovina se ponavlja. Konec bo nenormalnega bogatenja nekaterih.