fbpx

Helikopterski denar za čas pandemije Covid-19 napovedujejo tudi v Veliki Britaniji

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Britanski premier Boris Johnson je najavil, da vlada razmišlja o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka za britanske delavce v času pandemije Covid-19. Ob tem se je Johnson zavzel za podnajemnike in obljubil, da jih bo zaščitil pred najemodajalci, ki bi jih želeli vreči na cesto.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo, 18. marca 2020, sporočil, da vlada zaradi pandemije Covid-19 razmišlja o uvedbi tedenskega prihodka v obliki tako imenovanega “univerzalnega temeljnega dohodka.” Britanska vlada želi s tem ukrepom obvarovati britanske delavce pred ekonomskim vplivom Covid-19.

O kakšnem znesku, in kdo točno bi bil upravičen do socialne pomoči v takšni obliki zaenkrat ostaja neznanka. V teoriji je UBI fiksen znesek, ki ga prejmejo vsi državljani. V praksi ponavadi sledijo omejitve, v naširšem pogledu postane pogoj za UBI polnoletnost. V praksi se stvar ravno tako še ni izkazala, a zagovorniki vztrajajo, da je temu tako zgolj zato, ker se države niso resno lotile eksperimenta in je bil UBI tako “zgolj” dodaten prihodek za izbrano skupino, namesto za vse člane družbe.

Pri zakladnici njenega visočanstva so po drugi strani nekoliko bolj previdni z obljubami o denarju za delavce. Po poročanju Daily Mail razmišljajo tudi o številnih drugih verjetnih možnosti, med njimi tudi popravek trenutnega univerzalnega kreditnega sistema.

Zaščita podnajemnikov pred deložacijo
Ideja o UTD za delavce se je pojavila potem, ko je britanska vlada v torek, 17. marca 2020, najavila 350 milijard funtov velik finančni paket s katerim želijo olajšati delovanje podjetij, ki bi jim drugače zaradi pandemije grozil propad.

Premier Johnson je ob tem sporočil, da najemodajalci ne bodo smeli deložirati svojih podnajemnikov za obdobje naslednjih treh mesecev. Britanske banke so se ravno tako strinjale, da zaradi pandemije prizadetim odobrijo do tri mesece dolg odlog plačila hipoteke. Vse več pa je tudi klicev o ukinitvi davka na dodano vrednost.

Ivan Šokić