fbpx

V Veliki Britaniji se širita sifilis in gonoreja. Preventivni ukrep pa …

Foto: iStock

V Veliki Britaniji se je v zadnjih treh letih kar za 76 odstotkov povečalo število primerov sifilisa in za 53 odstotkov primerov gonoreje. Nacionalni inštitut za zdravje meni, da bodo porast obeh spolno prenosljivih bolezni preprečili brezplačni kondomi.

Otrokom, mlajšim od 13 let, je treba razdeliti brezplačne kondome, so prepričani na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NICE). Po njihovem mnenju lahko tako zajezijo epidemijo spolno prenosljivih bolezni, še posebno sifilisa in gonoreje, poroča MailOnline.

NICE sedaj poziva razne mladinske klube, zdravstvene klinike in zdravnike, naj mladim zagotovijo neomejeno oskrbo s kontracepcijo. Vedno glasnejši pa so nasprotniki tovrstne kampanje. Norman Wells iz Family Education Trust je dejal: “Takšna brezplačna promocija kondomov najstnike le nagovarja, da je z uporabo kondomov mogoče varno in brez posledic eksperimentirati s spolnostjo. Nihče pa mladim ne pove, da obstaja veliko tveganje za okužbo s spolno prenosljivi boleznimi tudi v primeru uporabe kondoma.”

620 milijonov funtov letno za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni
Nacionalna zdravstvena organizacija (NHS) porabi vsako leto 620 milijonov funtov za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni. Mnoge med njimi povzročajo tudi neplodnost. Še posebno klamidija in gonoreja sta nevarni za noseče ženske in lahko povzročita tudi spontani splav.

»Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in poudarila zaskrbljujoč podatek, da pri nas beležimo povečano stopnjo odkritih okužb s HIV/aidsom.

»Bonjour kapljica«
Stari imeni za gonorejo sta kapavica ali triper. Povzročitelj gonoreje je bakterija Neisseria gonorrhoeae, katere edini gostitelj je človek. Znaki okužbe se pri moških pojavijo pogosteje in bolj zgodaj, v enem tednu po okužbi. Pogosto jih sili k mokrenju, uriniranje je boleče, pekoče, iz sečnice izteka gnojni izcedek. Tipično je, da izcedek opazijo zjutraj pred prvim mokrenjem, imenujemo pa ga »bonjour kapljica«.

Pri ženskah med okužbo in pojavom simptomov lahko mine več tednov, mesecev. Simptomi so  podobni kot pri moških. Kot vse ostale bakterijske spolno prenosljive bolezni je tudi gonoreja ozdravljiva z antibiotiki. Če je okužba nezdravljena, prav tako lahko povzroča neplodnost in zunajmaternično nosečnost. Prenosljiva je tudi z matere na otroka med porodom.

Za homoseksualce pa preventivno tabletko proti virusu HIV
Kontroverzni predlog o kontracepciji mladoletnikov se je pojavil le nekaj dni po tistem, ko so Nacionalno zdravstveno organizacijo (NHS) v Veliki Britaniji pozvali, naj zagotovi preventivno zdravilo za zaščito homoseksualcev, ki imajo nezaščitene spolne odnose s partnerji okuženimi s HIV. Gre za zdravilo PrEP ( pre-exposure prophylaxis), tabletko, ki deluje kot preventiva in omogoča 90 odstotno zaščito pred virusom HIV.

Mnogi so prepričani, da tudi to zdravilo le spodbuja nevarno in škodljivo vedenje. Hkrati pa omogoča bajen vir zaslužka. Zdravilo je v uporabi že v Franciji, Kanadi in ZDA. V New Yorku na primer stane preventivno zdravljenje s PrEP od 8 do 14 tisoč dolarjev letno. Uporabniki pa morajo ob tem plačati še štiri letne preglede pri zdravniku, ki zajemajo tudi obsežne laboratorijske teste.

Kakšna bolezen je sifilis?
Sifilis, imenovan tudi lues, je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum. Prenaša se predvsem s spolnim stikom, lahko pa tudi z matere na zarodek med nosečnostjo ali ob porodu. Bolezen poteka pa v več fazah. Prvi znaki so neboleče razjede s čvrstimi robovi. Če bolezni ne odkrijemo v tej prvi fazi, okužba v telesu napreduje. Po približno dveh mesecih se pojavijo simptomi sekundarnega sifilisa – nesrbeč izpuščaj po celem telesu, povečane bezgavke, razjede v ustih in gripi podobni simptomi.

Ko pride do zagona tretje faze sifilisa, bolnik ni več kužen, ima pa hude posledice nezdravljene okužbe. Kažejo se lahko kot srčnožilni sifilis, sifilis živčevja in redkeje kot benigni terciarni sifilis. Večina okužb je danes sicer prepoznana  še preden bakterija povzroči nepovratno škodo na notranjih organih. Sifilis je ozdravljiv z antibiotiki, in sicer s penicilinom.

Za sifilisom  je v letu 1999 po vsem svetu zbolelo dodatno 12 milijonov ljudi, pri tem je bilo več kot 90 odstotkov v državah v razvoju.

V. V.