fbpx

V Veliki Britaniji sta se pred sodnikom znašla brat in sestra zaradi obtožb, povezanih s terorizmom, in širjenja tovrstne propagande

Foto: iStock

Brat in sestra sta se zaradi terorističnih obtožb znašla pred sodnikom, po tem, ko je angleška policija v prejšnjem tednu prišla na sled načrtu napada z nožem, hkrati so zasegli več ekstremističnih knjig.

Britanski Daily Mail poroča, da je 21-letni Ummariyat Mirza domnevno kupil rezilo in se podal v raziskovanje o tem, kako smrtonosni načrt v praksi izvesti. Nato pa ga je protiteroristična enota policije pridržala v okviru akcij na domu, ki so jih izvedli 29. marca v Birminghamu.

Foto: iStock

Sestra pošiljala fotografijo z dvema odrezanima glavama
Mirza je obtožen posedovanja vodnika za izdelavo bomb in priročnika, v katerem je mogoče najti razlage o raznovrstnih strupov. Njegova 23-letna sestra Zainub Mirza pa je obtožena pošiljanja propagandnih video posnetkov Islamske države drugim. Domneva se, da je pošiljala ekstremistično gradivo, vključno s sliko moškega, ki v rokah drži odrezani glavi, z namenom spodbujanja nadaljnjih terorističnih napadov.

Policijski pridržanji, ki sta bili izvedeni prejšnjo sredo, naj ne bi bili povezani s terorističnim napadom v Londonu, v katerem so umrli štirje ljudje, po tem, ko je terorist zapeljal v gručo ljudi in do smrti zabodel policista. Express poroča, da je protiteroristična enota policije v okviru preiskave izvedla pet preiskav na domu, ki so vodile v prijetje brata in sestre Mirza. Slednja ostajata v priporu.

N. Ž.