fbpx

[Video] Izrael in Združeni arabski emirati dosegli zgodovinski dogovor o normalizaciji odnosov

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Foto: epa)

Izrael in Združeni arabski emirati so dosegli zgodovinski dogovor o normalizaciji odnosov, je danes kot prvi naznanil ameriški predsednik Donald Trump in to označil za “ogromen preboj”. V skupni izjavi s Trumpom sta to nato potrdila tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in prestolonaslednik Abu Dabija Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Netanjahu se je poleg tega na Trumpovo sporočilo odzval s tvitom v hebrejščini, v katerem je zapisal zgolj “zgodovinski dan”. Zajed al Nahjan pa je prav tako v tvitu pojasnil, da je do dogovora prišlo v telefonskem pogovoru s Trumpom in Netanjahujem.

Trojica voditeljev je v skupni izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, izrazila upanje, da bo “zgodovinski dogovor prispeval k miru na Bližnjem vzhodu”. Dogovor naj bi med drugim prinesel odpoved Izraela načrtom za nadaljnjo priključitev delov zasedenega Zahodnega brega.

Zunanji minister ZAE Anvar Gargaš je na novinarski konferenci dejal, da gre pri dogovoru za “pogumen korak” v prizadevanjih za uresničitev t. i. rešitve dveh držav.

Novo obdobje v odnosih med Izraelom in arabskim svetom

Netanjahu je na novinarski konferenci poudaril, da se je danes začelo novo obdobje v odnosih med Izraelom in arabskim svetom. Ob tem je zatrdil, da je priključitev delov Zahodnega brega samo odložena, ne pa odpovedana.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (foto: EPA)

Državi bosta v skladu z dogovorom, ki naj bi ga uradno podpisali v prihodnjih tednih v Beli hiši, vzpostavili celovite diplomatske odnose. Teh Izrael doslej ni imel z nobeno od zalivskih držav. So pa med njimi zlasti v luči zaskrbljenosti glede vpliva Irana v regiji obstajali neuradni stiki.

Pred Združenimi arabskimi emirati sta diplomatske odnose z Izraelom izmed arabskih držav doslej vzpostavila le še Egipt leta 1997 in Jordanija leta 1994.

“Gre za pomemben napredek v arabsko-izraelskih odnosih, ki zmanjšuje napetosti in ustvarja novo energijo za pozitivne spremembe,” je menil veleposlanik ZAE v ZDA Jusef al Otajba, ki je prepričan, da dogovor predstavlja “zmago za diplomacijo in regijo”.

Dogovor korak na poti do miru

V prihodnjih tednih se bodo srečale delegacije iz obeh države, da podpišejo dvostranske dogovore s področij investicij, turizma, neposrednih letov, varnosti, telekomunikacij, tehnologije, energetike, zdravstva, kulture, okolja ter vzpostavitve veleposlaništev.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres (foto: EPA)

Glede na skupno izjavo se bosta tudi pridružili ZDA pri zagonu posebne strateške agende za Bližnji vzhod, češ da imajo vsi trije voditelji “podoben pogled na grožnje in priložnosti v regiji”, druži pa jih tudi zavezanost spodbujanju stabilnosti prek diplomacije, okrepljene gospodarske integracije in tesnejše varnosti.

Dogovor je kot korak na poti do miru na Bližnjem vzhodu že pozdravil egiptovski predsednik Fatah al Sisi. Dogovor je pozdravil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Iran je po drugi strani dogovor označil za sramoten. Palestinsko gibanje Hamas pa je za francosko tiskovno agencijo AFP zavrnilo možnost, da bi kakorkoli služil prizadevanjem Palestincev.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po objavi novice o dogovoru med Tel Avivom in Abu Dabijem sklical nujni sestanek palestinskega vodstva. Po sestanku bodo objavili svoje stališče glede dogovora, poroča AFP.

Demokracija