fbpx

V ZDA najvišji dvig plač zabeležili najnižje plačani delavci! Kako? Manj migrantov – poceni delovne sile!

Foto: EPA

V luči politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa “kupuj ameriško, zaposluj Američane” in ob vse manjšem pritisku konkurence nizkokvalificiranih tujih migrantov na trgu delovne sile, so od lanskega do letošnjega novembra v ZDA zabeležili najvišje, in sicer 4,5 odstotno, povišanje plač prav v skupini 25 odstotkov delavcev z najnižjimi plačami.

Politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, znana kot “kupuj ameriško, zaposluj Američane” že kaže rezultate, med katerimi je tudi najvišja rast plač delavcev v najnižjem dohodkovnih razredih. Podatki za november Banke zveznih rezerv iz Atlante kažejo, da so se novembra plače tistih 25 odstotkov delavcev, ki zaslužijo najmanj, v primerjavi z novembrom 2018, povečale za kar 4,5 odstotka. K temu je vplivala tudi manjša konkurenca nizko kvalificiranih migrantov zaradi poostrenih nadzorov nad migracijami.

Razmere na trgu delovne sile s pogajalsko močjo okrepile tudi nižje plačane delavce
Povprečno povišanje plač novembra letos v primerjavi z lanskim novembrom sicer znaša 3,6 odstotka, po panogah pa je bilo najvišje v gradbeništvu, rudarstvu, financah, turizmu in proizvodnji.

Vir: Federal Reserve Bank of Atlanta

V financah je bil v omenjenem obdobju na primer 4,1 odstoten dvig plač, v proizvodnji pa 4 odstoten. Kot je za Wall Street Journal komentiral ekonomist Nick Bunker, imajo zdaj na trgu delovne sile nižje plačani delavci podobno pogajalsko moč, kot so je bili doslej deležni višje plačani delavci. Kot navaja portal Breitbart, je to prvič v desetletjih, da se je trg delovne sile obrnil s strani delodajalcev na stran delavcev. Predsednik verige restavracij Mooyah Burger Tony Darden je za Wall Street Journal komentiral, da je delovne sile dejansko manj in, da morajo zdaj delavce privabiti tudi z višjimi plačami.

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Migracije bi utegnile hitro zmanjšati dohodke ameriških delavcev
Številni lobisti se ob zaostrenih razmerah na trgu delovne sile že zavzemajo, da bi v državo spustili več tujih delavcev, kar bi utegnilo hitro znižati plače delavcev in srednjega razreda. Kljub pomanjkanju delavcev, pa trenutno 11,5 milijona Američanov, ki iščejo boljše priložnosti, ostaja nezaposlenih ali pa podzaposlenih.

Rok Krajnc