fbpx

V ZDA odprli volišča – bo zmagala pokvarjena Hillary ali milijarder Trump?

Foto: sta.

V ZDA bodo danes potekale predsedniške in kongresne volitve. Volivci bodo izbirali med milijarderjem in nepremičninskim mogotcem, republikancem Donaldom Trumpom ter demokratko in bivšo sekretarko za zunanje zadeve Hillary Clinton. Američani bodo tako izbrali 45. predsednika ZDA.

Določene ankete pripisujejo zmago demokratski kandidatki, a je v javnosti izgubila precej podpore, ko so v javnost pricurljale novice o neskrbnem ravnanju z zaupnimi vojaškimi podatki, ki so se znašli na njenem zasebnem strežniku ter tudi na zasebnem računalniku osebne asistentke Hume Abedin. Pred kratkim je v javnost pricurljala tudi novica iz Wikileaksa, ki dokazuje savdske finančne donacije zasebnemu skladu Clintonovih ter s tem posredne povezave s terorističnimi skupinami na Bližnjem vzhodu.

Volitve v ZDA bomo spremljali tudi v našem studiu s komentatorjema in poznavalcema razmer – nekdanjim diplomatom Milanom Orožnom Adamičem ter političnim komentatorjem Matevžem Tomšičem. Vabljeni k spremljanju ob 19.30 uri na Nova24TV.

Naj se volitve pričnejo!
Volišča se bodo prva odprla na vzhodni obali ZDA in sicer ob 6. uri zjutraj, kar je po našem času točno ob 12. uri. Kandidat potrebuje za zmago 270 od 538 elektorskih glasov, izid pa bo predvidoma znan v sredo zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, kar pomeni . Na splošnih volitvah bodo Američani poleg novega predsednika ZDA volili tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjino članov senata ter za guvernerje  12 od skupno 50 zveznih držav ter tudi za župane in državne kongresnike.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Razmerje moči
V predstavniškem domu zveznega kongresa je republikanska večina najbrž prevelika za spremembo oblasti. Republikanci imajo 247 sedežev, demokrati 188. Projekcije kažejo na zamenjavo od deset do 15 sedežev. V tekmi za večino v senatu, ki potrjuje mednarodne pogodbe ter kandidate za vladne in sodne položaje, bo boj neizprosen, saj je od tega odvisno, kdo bo imenovan v vrhovno sodišče. Republikanci imajo zdaj v senatu 54 sedežev, demokrati 44, dva pa sta formalno neodvisna.

Ameriška zvezna policija FBI je 28. oktobra sporočila, da so odkrili novo elektronsko pošto, ki jo je prek zasebnega strežnika pošiljala Clintonova, ko je bila državna sekretarka. Prednost pred Trumpom se je takrat zmanjšala s 5,7 na 2,9 odstotne točke, kot poročajo tuji viri.

V tujih medijih se pojavljajo različni naslovi – od sovražnih do diplomatskih. Novi ameriški predsednik bo krojil ne samo ameriško politiko, ampak bo usodno vplival na dogajanje v svetovnem merilu. Naj ne odločijo samo šolani nastopi in performans!

A. B., STA