Vandal obglavil Jezusov kip, ker je imel “napačno” barvo kože

Foto: Twitter

Policija je v mestu El Paso prijela moškega, ki naj bi poškodoval kip Jezusa v katedrali svetega Patrika. 30-letni osumljenec je omenjeni kip obglavil, ker naj bi imel napačno barvo kože, ta naj bi namreč po besedah vandala, morala biti temnejša. 

Jezusova koža je bila napačne barve. Jezus je bil Jud in njegova koža bi morala biti temnejša,” je povedal osumljenec v svoj zagovor.  Do nasilnega dogodka je prišlo sredi popoldneva, ko je bila cerkev namenjena zasebnim molitvam. Župnik Mark Seitz je dejal, da je bil ta 90 let star kip ena njegovih ljubših reprezentacij Jezusa. “Njegove razprte roke so izkazovale dobrodošlico, srce pa je izžarevalo ljubezen od vseh nas. Pogosto sem pri maši črpal navdih iz te podobe,” je povedal.

Seitz je tudi povedal, da je, ne glede na žalost, ki jo je začutil ob pogledu na uničen kip vesel, da se ni kaj takega zgodilo živi osebi. O vandalu, ki se je spravil na kip ni znano kaj dosti, jasno pa je, da gre za zelo moteno osebo. Nedopusten in nerazumljiv je kakršen koli napad v hramu miru. “Upam, da bo ta človek deležen pomoči, ki jo potrebuje. Mislil bom nanj v svojih molitvah,” je zatrdil.

(Foto: Twitter)

V El pasu so prejšnje leto požigalci podtaknili požar v treh katoliških cerkvah, vključno s katedralo svetega Patrika. Primeri so še vedno odprti, požigalcev še niso uspeli identificirati. FBI je celo ponudil nagrado v vrednosti 15 tisoč dolarjev, za informacijo, ki bi jim pomagala ujeti storilce. “V tem trenutku nam ne preostane drugega, kot da najdemo uteho v Njem, ki ga je utelešal uničen kip,” je skrušen, a z upanjem sklenil duhovnik.

Sara Bertoncelj