fbpx

Varnostni svet znova o kandidatih za generalnega sekretarja OZN – kakšne možnosti ima Türk?

Foto: epa

V Varnostnem svetu ZN bo danes peto neformalno glasovanje o kandidatih za naslednjega generalnega sekretarja ZN med devetimi kandidati, ki iščejo podporo svetovnih voditeljev. V tekmi še vedno vztraja slovenski kandidat in nekdanji predsednik države Danilo Türk.

Na vseh dosedanjih neformalnih glasovanjih, kjer članice Varnostnega sveta pri imenih kandidatov napišejo, ali kandidaturo vzpodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja, se je najbolje odrezal Portugalec António Guterres. To je sicer v nasprotju s pobudo, da je na vrsti nekdo iz skupine Vzhodna Evropa, oziroma s pobudo, da je čas za žensko.

Türk padel za več mest
Rusija kot stalna članica s pravico do veta vztraja, da mora biti novi generalni sekretar nekdo iz vzhodne skupine sistema ZN. Trenutno torej kaže, da so v igri za položaj predvsem Slovak Miroslav Lajčák, Srb Vuk Jeremić, Bolgarka Irina Bokova, Makedonec Srgjan Kerim in naš Danilo Türk. Slednji je bil po prvem glasovanju na visokem drugem mestu za Guterresem, nato v naslednjih dveh nazadoval, po zadnjem pa se spet malce popravil in se uvrstil na šesto mesto s sedmimi glasovi podpore, šestimi odsvetovanimi glasovi in dvema brez mnenja.

Vodilni kandidat Antonio Guterres (foto: epa)

Vodilni kandidat António Guterres (foto: epa)

Po besedah slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca današnje glasovanje tako kot vsa dosedanja sodi v igro taktiziranj in preračunavanj in ni zelo pomembno, obenem pa ni povsem nepomembno. Vidimo, da je tudi Erjavec posvojil retoriko Türka. Ko je bil na drugem mestu, so se hvalili s tem dosežkom, sedaj pa, ko je padel na skoraj zadnje, vsi govorijo, da je to taktiziranje. Drugi ministri in diplomati opozarjajo, da bo povsem drugače 6. oktobra, ko bo glasovanje potekalo z barvnimi glasovnicami in se bo pokazala volja petih stalnih članic Varnostnega sveta.

M. P., STA