fbpx

Medtem ko Čeferin pričenja z delom, lahko Türk v miru spakira kovčke

Foto: epa

“Najboljša izbira za reforme pri Združenih narodih je Vuk Jeremić,” so zapisali v ameriškem časopisu Wall Street Journal. Kot možna kandidata omenjajo še Slovaka Miroslava Lajčáka in Portugalca Antónia Guterresa, vsem ostalim kandidatom pa sporočajo, naj raje “spakirajo kovčke”. 

Trojica kandidatov za generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Jeremić, Guterres in Lajčák so po mnenju uglednega ameriškega časnika najbolj verjetni kandidati za to ugledno in pomembno funkcijo, saj so v zadnjem krogu prejeli največ glasov.

Kot najbolj sposobnega za izpeljavo pomembnih reform omenjajo srbskega kandidata Jeremića, saj je mlad in ima diplomo na prestižni ameriški univerzi Harvard. Prav tako je bil vodja družbenega gibanja, ki je pomagalo zrušiti režim Slobodana Miloševića, kot zunanji minister pa je delal v vladi prozahodno usmerjenega Borisa Tadića, ki se je leta 2010 opravičil za pokol v Srebrenici.

Eden komunist, drugi zlorabil humanitarno krizo
Sicer naj bi bil favorit zahodnih držav Guterres, Rusom pa je bližje Lajčák. Po poročanju Reporterja imata oba kandidata črne pike v svoji karieri. Portugalec je namreč kot visok komisar ZN za begunce osumljen, da je zlorabil humanitarno krizo, medtem ko je Lajčák, podobno kot Türk, nekdanji komunist. Govori se tudi o tem, da bi morala biti novi generalni sekretar OZN ženska, a imata kandidatki Irina Bokova in Susanna Malcorra premalo podpore.

Kandidatura ni brezplačna
Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je že po četrtem krogu poskusnih glasovanj za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu pristal na šestem mestu. Med desetimi kandidati je bil najprej drugi, potem pa je zdrsnil na osmo mesto. Čeprav ni najbolj uspešen, pa je uspešno potrošil že skoraj 30.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

M. P.