fbpx

Včasih so na švedski televiziji svarili pred puščanjem prižganih sveč, zdaj opozarjajo pred eksplozijami granat

Fotografija je simbolična (foto: epa)

V ponedeljek so na spletni strani švedske nacionalne televizije SVT objavili prispevek, v katerem bralce svarijo pred nevarnostjo granat. Ironija prispevka ni ušla pozornim bralcem, ki so spomnili, da so v preteklosti svarili pred prižganimi svečami na adventnem vencu.

Članek, v katerem so na SVT opozarjali pred poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi uporabe ročnih granat, so švedski uporabniki socialnih omrežij zasmehovali. Namreč, običajno so lahko, kot poroča Voice of Europe, brali o nevarnostih nezgod, do katerih lahko pride zaradi adventnih sveč in božičnih lučk.

Ključne informacije so letos veliko bolj vojaško obarvane. K temu pa je nedvomno prispevalo tudi poročilo, v katerem so ugotovili, da se je na Švedskem v zadnjih letih dramatično povečalo število bombnih napadov. V zadnjih osmih letih so jih namreč zabeležili kar 116. Med njimi so bili številni smrtonosni.

Če najdete granato, je ne pobirajte
V videu, ki so ga pripravili, je prikazana družina lutk, ki sedijo za kuhinjsko mizo, ko eksplodira granata. Potem ko pokažejo nastalo škodo in kako močno so delci šrapnela poškodovali lutke, sledi opozorilo, da so granate nevarne.

Tako izgleda, ko eksplodira granata v kuhinji. (Printscreen SVT)

“Ročne granate so brez dvoma smrtonosne in tisti, ki najdejo granato, se je ne smejo dotikati ali jo pobrati,” svarijo svoje bralce na SVT pred granatami, kot da bi bil govor o mušnicah. “V preteklosti ste kazali, kakšna škoda nastane, če pozabimo na prižgane adventne sveče okoli božiča,” je objavo komentiral eden od uporabnikov spleta. “Časi so se res spremenili,” se je strinjal drugi.

Ivan Šokić