fbpx

Za 105 milijonov evrov prostovoljnega dela

Foto: STA

“Svet se spreminja. Se tudi ti? Postani prostovoljec!” je letošnje geslo mednarodnega dneva prostovoljstva, ki opozarja na pomembno vlogo prostovoljstva in v svoje vrste vabi čim več novih prostovoljcev.

Organizacija združenih narodov je mednarodni dan prostovoljstva razglasila že leta 1985 na 40. zasedanju Generalne skupščine ZN. Od takrat se vlade in civilnodružbene organizacije na ta dan pridružijo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta.

Prostovoljstvo ščiti pred sebičnostjo in apatijo
V Slovenski filantropiji ob današnjem dnevu poudarjajo velik pomen prostovoljstva in vabijo nove prostovoljce, “saj prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo“. Poleg tega so še zapisali, da “so prostovoljci nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta“.

Prostovoljne organizacije, ki so v letu 2014 oddale poročila o svojem delu, so opravile več kot 10 milijonov delovnih ur z več kot 84 tisočimi prostovoljnimi delavci. Če bi njihovo prostovoljno delo pretvorili v plačano delo, bi bilo to vredno skoraj 105 milijonov evrov.

Velik pomen v času humanitarnih kriz
Delo prostovoljcev je v zadnjem času cenjeno predvsem zaradi begunske krize, a še vedno nima prave družbene veljave, saj se nanj spomnimo le ob večjih humanitarnih krizah, medtem ko se za plemenite namene vsak dan aktivira na tisoče prostovoljcev.

 

V Karitas je v letu 2014 delovalo preko 10.000 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 556.917 ur prostovoljnega dela. V letu 2014 smo z zbranimi sredstvi z materialno pomočjo skupaj pomagali 106.294 ljudem v stiski po vseh slovenskih krajih (foto: STA)

V Karitasu je v letu 2014 delovalo preko 10.000 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 556.917 ur prostovoljnega dela. V letu 2014 so z zbranimi sredstvi z materialno pomočjo pomagali skupaj 106.294 ljudem v stiski po vseh slovenskih krajih (foto: STA).

Opravili za 105 milijonov evrov prostovoljnega dela
Na območju Slovenije deluje več kot 1300 prostovoljnih organizacij pod koordinacijo Slovenske filantropije, mladih prostovoljcev pa je več kot 100 tisoč, kažejo poročila na Uradu RS za mladino.

M. P., STA