Večina migrantov tudi po petih letih življenja v ZDA ne zna govoriti angleško

(vir: twitter)

Center za študije migracij je analiziral letno poročilo urada za preseljevanje migrantov in razkril, da vključevanje migrantov v družbo v Ameriki ni uspešno. Približno 58 odstotkov ali skoraj 6 od 10 migrantov ima “manj kot osnovo” znanja angleščine – po tem, ko v ZDA bivajo že pet let. Takšne, nevključene v družbo oziroma neasimilirane migrante, označujejo kot “funkcionalno nepismene”.

Število migrantov, ki ne znajo govoriti angleškega jezika, je daleč pod domačim prebivalstvom, saj 85 odstotkov Američanov obvlada angleščino. Medtem pa le za nekaj manj kot 20 odstotkov migrantov v ZDA, ki so v državi že pet let, lahko potrdijo, da imajo “zadovoljivo” znanje angleščine.

Trumpu uspelo rekordno zmanjšati pretok migrantov
Od leta 2008 so ZDA za stalno sprejele več kot 1,7 milijona tujih državljanov in migrantov s pomočjo različnih humanitarnih programov. Večina, približno 56 odstotkov migrantskih  gospodinjstev pa je med letoma 2011 in 2015 prejemalo popuste za hrano, ki jih nudi služba za socialno varstvo, financirajo pa davkoplačevalci. Skoraj 30 odstotkov migrantov je v tem obdobju prejemalo denarno pomoč in tudi tisti, ki so imeli zdravstveno zavarovanje, so jim to omogočale zdravstvene ustanove za migrante, ki so financirane s strani davkoplačevalcev. Po prihodu predsednika Trumpa pa so ZDA zgodovinsko zmanjšale pretok migrantov. Po Trumpovi agendi “America First” oziroma “Najprej Amerika” so ZDA v finančnem letu 2018 sprejele manj kot 23.000 beguncev. To je bil najnižji letni sprejem migrantov v treh desetletjih v Ameriki.

Ameriški predsednik Trump na ogledu prototipov za zid na mehiški meji (vir: twitter)

A. G.