fbpx

Večina sirskih delovno sposobnih migrantov je v Nemčiji finančno odvisnih od države

Foto: epa

Skoraj 66 odstotkov sirskih migranotv v Nemčiji potrebuje finančno podporo. Govora je o delovno spodobnih migrantih, ki so odvisni vsaj od delne pomoči države.

Ta stopnja znaša 43 odstotkov za afganistanske migrante in 37 odstotkov za prebežnike iz Somalije. Član Krščansko-demokratske unije in poslanec Nemškega zveznega parlamenta – Mathias Middelberg (njegova politična skupina je zadolžena za notranje zadeve), je ob tem priznal, da imajo na področju integracije še ogromno dela. Po njegovem prepričanju bi bilo potrebno več narediti za tiste, ki so že tukaj, kot pa še naprej sprejemati nizkokvalificirane ali nekvalificirane priseljence, poroča Remix.

Nemške oblasti Sirije sicer še vedno ne obravnavajo kot stabilne države in so vse do danes sprejemale prošnje za azil iz te države. Po besedah ​​visokega komisarja OZN za begunce je od leta 2011 v Evropsko unijo iz Sirije prispelo približno 1,1 milijona priseljencev, od katerih je okoli 600 tisoč nastanjenih v Nemčiji. In Sirci so upravičeni do državne pomoči. Tovrstna pomoč se je v tem letu zvišala in na mesec za eno osebo znaša 446 evrov, kar predstavlja povišanje za 14 evrov od zadnje spremembe iz leta 2016.

Fotografija je simbolična. (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Zakonci upravičencev lahko prejmejo 401 eur, otroci med 14 in 17 letom starosti pa po 143 eur, 309 eur pa otroci med šestim in 13. letom starosti in 283 eur otroci, mlajši od pet let. Za vse kategorije se je mesečni znesek v letošnjem letu povečal. Tako je za petčlansko družino s po enim otrokom iz vsake izmed navedenih kategorij, skupno namenjenih 1812 evrov mesečno s strani nemške države. Do nadomestila so upravičeni tudi tisti, ki delajo, vendar pa živijo pod nivojem, ki je osnova za preživetje. Številni Sirci prejemajo državno pomoč, in sicer zaradi nezadovoljivih kvalifikacij za delo oziroma nižjih prihodkov.

65 odstotkov sirskih in eritrejskih migrantov je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z bivanjem v Nemčiji 

Član parlamenta in opozicijske protimigracijske stranke Alternativa za Nemčijo (Afd) René Springer je prepričan, da bi bilo potrebno število tujcev, prejemnikov tovrstne pomoči, zmanjšati na nič. Številni prebežniki so zaradi svoje nizke kvalificiranosti, med epidemijo Covid-19 sicer izgubili delo, kar je bilo povezani z omejenimi priložnostmi za delo od doma. In kot kaže se po desetih letih konflikta v domovini, sirski migranti še ne bodo utegnili vrniti nazaj. Raziskave kažejo, da je skoraj 65 odstotkov sirskih in eritrejskih migrantov zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z bivanjem v Nemčiji, le redki med njimi pa se počutijo socialno izolirani.

Domen Mezeg