fbpx

Je italijanski scenarij možen tudi pri nas? V Italiji sodišče suspendiralo delavce, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT

Pred dvema tednoma so protestirali pristaniški delavci v Trstu zoper obvezno zeleno potrdilo (Foto: epa)

Medtem ko se vlade soočajo z vedno višjimi številkami obolelih, je spoštovanje PCT- pogoja postalo ključno za zajezitev epidemije. S tem pa se ne strinja več kot četrtina delavcev pri tržaškem javnem prevozniku Trieste Trasporti, kjer slednji ostajajo doma zaradi neizpolnjevanja pogojev. Italijanska sodišča so pri tem jasna, da morajo delavci v nekaterih poklicih izpolnjevati pogoje, v nasprotnem primeru pa bi se morali prerazporediti na drugo delovno mesto ali pa jih delodajalec zaradi tega lahko suspendira. Te odločitve sodišča in vlade pa se že poznajo s krizo pri določenih poklicih – denimo voznikov, kar povzroča motnje v dobavah.

S pandemijo koronavirusa se je v svetu pojavila tudi razprava, kako ukrepati, če se zaposleni ne želijo cepiti, četudi je to ponekod obvezno, ali nositi maske. Kot poroča Regional, so podjetja v Italiji iz teh razlogov zaposlene že napotila na prisilni (ne)plačan dopust in podajala odpovedi delovnega razmerja, sodišča pa so jim na prvi stopnji že pritrdila.

Lan Wudler iz Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) navaja, da italijanska delovna sodišča na tem področju že vzpostavljajo sodno prakso. Delodajalec tako lahko po mnenju več italijanskih sodišč zaposleno osebo, ki je zavrnila cepivo zoper covid-19, ali če so cepiva, ki jih je zavrnila, bistvena zahteva za opravljanje poklica, suspendira na podlagi presoje pristojnega zdravnika o njeni začasni nezmožnosti za delo.

Pred dvema tednoma so protestirali pristaniški delavci v Trstu zoper obvezno zeleno potrdilo. (Foto: epa)

Med konkretnimi primeri je Wudler v publikaciji ZDS izpostavil marčno odločitev delovnega sodišča v Bellunu, da zavrne pritožbo nekaj članov pomožnega zdravstvenega osebja v domu za starostnike, ki so zavrnili cepljenje proti covidu-19 in jih je delodajalec zato poslal na prisilni plačani dopust. Sodnik je v tej zadevi izpostavil, da mora delodajalec poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih ter gostov in obiskovalcev. Odločitev delodajalca, ki medicinskim sestram ni mogel dodeliti druge naloge, je ocenil kot zakonito.

Prav tako je delovno sodišče v Modeni zavrnilo pritožbo dveh fizioterapevtov, ki ju je delodajalec, dokler se ne bosta cepila, suspendiral brez nadaljnjega izplačila plače. Naslonilo se je namreč na uredbo, ki cepljenje določa kot bistveno zahtevo za opravljanje poklica. “Delodajalec lahko zaposleno osebo suspendira, ker je njeno opravljanje dela tudi morebitni vir škode in odgovornosti zanj,” je povzel Wudler. Potem ko je zdravnik navedel, da je delavka zaradi zavrnitve cepljenja nezmožna za stik z drugimi ljudmi, zaradi česar ji je delodajalec začasno prepovedal opravljanje dela, je njen suspenz brez nadaljnjega izplačila plač potrdilo tudi delovno sodišče v Rimu. Podobno sta ob suspenzih odločili delovni sodišči v Bergamu in Ivrei, je pojasnil predstavnik ZDS. Delovno sodišče v Ivrei je denimo poudarilo, da svoboščine zaposlene osebe niso kršene, ker interes skupnosti prevlada nad interesom posameznika.

Wudler je navedel še primer z delovnega sodišča v Trentu, ki je odločilo, da je zakonito odpustiti zaposleno osebo, ki večkrat zavrne uporabo zaščitne maske na delovnem mestu. Sodišče je namreč ocenilo, da je prekinitev delovnega razmerja, če je zaposlena oseba pred splošni javni interes postavila svoje prepričanje, ki ga znanstvena skupnost ne podpira oziroma ga celo zavrača, saj predpisuje uporabo maske na delovnem mestu, upravičena. Wudler odločitev sodišč, ki so pritrdila zaposlenim, ni navedel.

Zaradi neizpolnjevanja pogojev PCT vse večji deficit delavcev voznikov in v zdravstvu.
Primorski dnevnik ob tem poroča, da imajo zaradi neupravičene odsotnosti zaposlenih, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, največ težav v javnem prometu in zdravstvu. Pri tržaškem javnem prevozniku Trieste Trasporti kar četrtina voznikov ne hodi v službo. Veliko suspendiranih naj bi bilo tudi med zdravstvenimi delavci, vendar številke niso znane. Na to problematiko je že opozoril tudi predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek, da so dobave vedno bolj motene zaradi višjih cen nafte, svojo merico pa dodaja še primanjkovanja kadra, kar je že problem zadnjega desetletja, navedeno pa bo to krizo še poglobilo.

Sara Kovač