Vedno več okuženih z ebolo, pa še ubijajo tiste, ki jim hočejo pomagati?! Množica v Kongu ubila zdravstvenega delavca, ki je zdravil okužene z ebolo, in izropala kliniko

Zdravstveni delavci, ki se v Kongu spopadajo z ebolo (vir: twitter)

Drhal na vzhodu Konga je ubila zdravstvenega delavca, ki je zdravil obolele za ebolo, in izropala kliniko, so sporočili z ministrstva za zdravje v Kongu. Zaupanje v zdravstvene delavce v državi je na psu, ebola pa se še naprej širi, saj se razne paravojaške in teroristične organizacije ne zanimajo za bolezen.

Kriza v Kongu se samo poglablja, medtem ko svet zgolj opazuje. Ebola je v Kongu po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje zahtevala 1281 življenj, po poročanju Reutersa pa ne kaže nikakršnih znakov zamejitve širitve okužbe. Na teden odkrijejo na ducate novih okuženih ljudi.

Prejšnjo soboto so se prebivalci vasi Vusahiro v območju Mbalako “uprli in napadli lokalno delovno skupino za boj proti eboli,” ki so jo sestavljali vaščani, katere so izurili za opravljanje določenih dejavnosti v odziv na izbruh virusa. V napadu je zaradi poškodb umrl higienik.

Bolezen se širi, saj pobijajo zdravstvene delavce
Na splošno je zdravstveno osebje v Kongu izpostavljeno vedno večjim pritiskom in grožnjam s strani oboroženih skupin v kriznih žariščih, kakršni sta Katwa in Butembo, so povedali pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), kar še dodatno otežuje zajezitev smrtonosne bolezni.

Po mnenju uradnikov Združenih narodov je za preprečitev nadaljnjih napadov na zdravstvene delavce potrebno razrešiti globoko zakoreninjene politične probleme v vzhodnem Kongu. Med januarjem in začetkom maja letos je po podatkih WHO iz 3. maja 2019 prišlo do 42 napadov na zdravstvene ustanove, poškodovanih ali ubitih pa je bilo 85 zdravstvenih delavcev.

Zdravstveni delavci, ki se v Kongu spopadajo z ebolo (vir: twitter)

“Ti napadi kažejo, da je trenutni izbruh ebole več kot samo zdravstvena kriza,” je na zasedanju v Ženevi povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je povedal, da bo za končanje izbruha ebole v Kongu potrebno koordinirano sodelovanje med ZN organi z močno podporo kongovskih oblasti.

Ivan Šokić

 • Garbage man

  Willcomen ,wellcome in EU

 • dob

  Morali bi pošiljati take zdravstvene delavce, ki sami sebe ubijejo.
  Tako bi vsaj malo razbremenili uboge črnce, z ebolo in brez, ki morajo sami klati zdravstveno osebje, ki jim pride pomagat.
  Pomoč je relativna stvar. Humano je pomagati nekomu pri tistem, kar itak sam dela, in v tem primeru pač ubija in krade.
  Ne pa mu vsiljevati evropskega pojmovanja o zdravju in blagostanju. To je pravzaprav umski kolonializem.
  Kaj bo pa naslednji korak? Gradnja tovarn v Afriki? Na istih temeljih kot porušeni obrati, ki so jih uničili (skupaj s stroji!) takoj, ko so se osvobodili jarma evropskega kolonializma in proglasili svobodo?!

  Na meji jim je treba deliti duplikate ključev naših hiš in stanovanj z naslovi!
  Ubili se bomo pa sami, da njim ne bo treba. Da jim malo olajšamo.
  Iz čiste humanosti in zaradi občutkov krivde za kolonializem v prejšnjih stoletjih.

  V takem svetu, ko se nam zdaj kaže in kot nam ga pripravljajo, je ubiti sam sebe – nagrada!

 • Nata

  Oprostite. . . . . izgleda , da kolonializem le ni bil tako slab !!

 • Skrajno Desni

  Hermetično zapret mejo in naj pocrkajo opice črne.

 • Van Der Waals

  kakšne levičarje ti blo potrebno poslat na zdravljenje v afriko!!!