fbpx

Vedno več okuženih z ebolo, pa še ubijajo tiste, ki jim hočejo pomagati?! Množica v Kongu ubila zdravstvenega delavca, ki je zdravil okužene z ebolo, in izropala kliniko

Zdravstveni delavci, ki se v Kongu spopadajo z ebolo (vir: twitter)

Drhal na vzhodu Konga je ubila zdravstvenega delavca, ki je zdravil obolele za ebolo, in izropala kliniko, so sporočili z ministrstva za zdravje v Kongu. Zaupanje v zdravstvene delavce v državi je na psu, ebola pa se še naprej širi, saj se razne paravojaške in teroristične organizacije ne zanimajo za bolezen.

Kriza v Kongu se samo poglablja, medtem ko svet zgolj opazuje. Ebola je v Kongu po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje zahtevala 1281 življenj, po poročanju Reutersa pa ne kaže nikakršnih znakov zamejitve širitve okužbe. Na teden odkrijejo na ducate novih okuženih ljudi.

Prejšnjo soboto so se prebivalci vasi Vusahiro v območju Mbalako “uprli in napadli lokalno delovno skupino za boj proti eboli,” ki so jo sestavljali vaščani, katere so izurili za opravljanje določenih dejavnosti v odziv na izbruh virusa. V napadu je zaradi poškodb umrl higienik.

Bolezen se širi, saj pobijajo zdravstvene delavce
Na splošno je zdravstveno osebje v Kongu izpostavljeno vedno večjim pritiskom in grožnjam s strani oboroženih skupin v kriznih žariščih, kakršni sta Katwa in Butembo, so povedali pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), kar še dodatno otežuje zajezitev smrtonosne bolezni.

Po mnenju uradnikov Združenih narodov je za preprečitev nadaljnjih napadov na zdravstvene delavce potrebno razrešiti globoko zakoreninjene politične probleme v vzhodnem Kongu. Med januarjem in začetkom maja letos je po podatkih WHO iz 3. maja 2019 prišlo do 42 napadov na zdravstvene ustanove, poškodovanih ali ubitih pa je bilo 85 zdravstvenih delavcev.

Zdravstveni delavci, ki se v Kongu spopadajo z ebolo (vir: twitter)

“Ti napadi kažejo, da je trenutni izbruh ebole več kot samo zdravstvena kriza,” je na zasedanju v Ženevi povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je povedal, da bo za končanje izbruha ebole v Kongu potrebno koordinirano sodelovanje med ZN organi z močno podporo kongovskih oblasti.

Ivan Šokić