fbpx

Velik dan za svobodo govora! Donald Trump lahko spet uporablja Twitter

Donald Trump lahko začne spet svobodno uporabljati Twitter. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Včerajšnje spletno glasovanje, ki ga je novopečeni lastnik Twitterja Elon Musk objavil na lastnem socialnem omrežju Twitter, je dalo jasen odgovor. Svetovna javnost, predvsem uporabniki Twitterja, ki so glasovali na anketi, si želi vrnitve Donalda Trumpa. Musk je kmalu po zaključku ankete razglasil: “Ljudje so spregovorili. Trumpu bo obnovljen račun. Vox Populi, Vox Dei.” 

Malo za tem se je na Twitterju resnično pojavil Trumpov star račun, ki pa je zaenkrat še vedno brez objav. Zadnja objava je datirana z 8. januarjem, ko je svetovni in ameriški javnosti sporočil, da se ne namerava udeležiti inavguracije demokratskega tekmeca Joe Bidna. Hkrati se je pojavilo tudi vprašanje, ali se Trump sploh želi vrniti.

Donald Trump je namreč že pred časom lansiral svojo lastno socialno omrežje Truth Social, ki je v primerjavi s Twitterjem, ko je ta imel še svoje stare lastnike, dopuščal veliko širše polje razprave in je bil omejena le z zakonskimi omejitvami, ki veljajo v ZDA. Hkrati se je na omrežju Instagram oglasil Trumpov sin Donald Trump mlajši, ki je zapisal: “Kaj pravite? To bi še lahko postalo zanimivo. Mislim, da bo ostal na Truth, ampak dobro je imeti različne možnosti!” 

Trumpovo navzkrižje interesov
Nekdanji ameriški predsednik se je tako znašel v precejšnji dilemi. Po eni strani mu Twitter nudi neprimerno večji doseg v svetovni javnosti kot njegovo lastno omrežje, po drugi strani pa bi bila to izjemno nespametna poslovna poteza, saj bi njegov poslovni projekt socialnega omrežja, če bi ga zapustil, brez dvoma propadel. Nepremičninski magnat in nekdanji predsednik ZDA se je tako znašel v navzkrižju političnih in poslovnih interesov.

Serija povrnitev ukinjenih profilov
Do povrnitve profila je sicer prišlo po seriji obnovljenih profilov, ki jih je prejšnje vodstvo cenzuriralo. Med drugim se je vrnil tudi Jordan Peterson, ki je svojo twitteraško svobodo nemudoma pograbil. Odkar se je na vrh Twitterja zavihtel Musk, pa številni konservativni profili, denimo tisti, kjer je večina republikanskih politikov, poročajo, da se jim je čez noč izjemno povečalo število sledilcev. Muskov prevzem pa ni minil brez kontroverznosti. Številne korporacije, ki so očitno povsem na aktivistični levičarski liniji, so napovedale prekinitev oglaševanja na omrežju predvsem pod pretvezo, da se bo odslej na Twitterju širil sovražni govor. Musk je na to odgovoril, da sovražni govor regulira ameriška ustava z novo tehnološko rešitvijo. Uporabnikov se resda ne bo cenzuriralo, se bo pa objavam, ki jasno širijo in izražajo sovraštvo, aktivno zmanjševal spletni doseg. Z drugimi besedami: obstaja svoboda govora, ne obstaja pa svoboda dosega.

Gal Kovač