Velika Britanija bo s svojimi zaveznicami Ukrajini poslala več “smrtonosnega orožja”

Ukrajina naj bi potrebovala predvsem oklepna in zaščitna vozila (foto: epa)

Velika Britanija in njeni zavezniki so se dogovorili, da bodo Ukrajini poslali več vojaškega močnejšega orožja, da bi jo zaščitili pred rusko invazijo, je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace, poroča Guardian. Nekatere države nameravajo Ukrajini oskrbeti lastne zaloge, druge pa so Kijevu ponudile denar za nakup lastnega orožja. 

Na posebni donatorski konferenci, ki se je je udeležilo več kot 35 držav, vključno z ZDA, je britanski obrambni minister dejal, da so se zahodne države dogovorile, da bodo v Ukrajino poslale oklepna vozila in topništvo dolgega dosega. Ben Wallace, ki je sklical dogodek, je dejal, da bodo v Ukrajino poslali več močnejšega orožja, vendar ne bodo pošiljali tanka ali česa bolj smrtonosnega, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski to zahteval v zadnjem tednu.

Pomoč bo vključevala zagotavljanje sistemov zračne in obalne obrambe, topništvo daljšega dosega, oklepna vozila ter širše usposabljanje in logistično podporo. Zahod je prepričan, da glede na rusko taktiko Ukrajina potrebuje topništvo daljšega dosega, da bi preprečila ruske napade na svoja mesta, vključno z Mariupolom na jugu, ki je bilo izpostavljeno neusmiljenemu obstreljevanju.

Britanski obrambni minister Ben Wallace (foto: epa)

“Današnja donatorska konferenca dokazuje odločenost mednarodne skupnosti, da podpre Ukrajino pred nezakonito in neizzvano invazijo ruskih sil predsednika Putina,” je dejal Wallace v izjavi, poroča Reuters.

Zahod ne želi dobavljati ofenzivnega orožja, da ne bi nastal konflikt
Zelenski je v zadnjih štirinajstih tednih večkrat prosil zahodne države za tanke, bojna letala ter sofisticirano protiraketno in protiletalsko orožje, da bi ukrajinske sile njegove poskušale izgnati ruske čete iz države. Nedavno je na Natovem vrhu zagovarjal neomejeno vojaško pomoč in posebej prosil za simboličen odstotek vsega Natovega orožja, saj naj bi imela Rusija na voljo veliko več orožja, s katerim radodarno razpolagajo. Zahodni voditelji pa so bili nervozni zaradi dobave ofenzivnega orožja, predvsem bojnih letal, saj se bojijo, da bi to po nepotrebnem izzvalo jedrsko oboroženo Rusijo in bi lahko spodbudilo kakršno koli obliko maščevanja Moskve. Na donatorski konferenci je sodelovalo več kot 35 držav, vključno z evropskimi državami, Japonsko, Južno Korejo in Novo Zelandijo, vendar njihove posamezne zaveze niso bile takoj jasne.

Ukrajini manjka predvsem vojaška zaščita
Rusija je ta teden po nepričakovano kaotičnem napadu na državo opustila svoj poskus zavzetja Kijeva. Namesto tega je svoja prizadevanja ponovno osredotočila na zavzetje južnega pristaniškega mesta Mariupol in pridobivanje moči proti glavni bojni sili Ukrajine v vzhodnem Donbasu. Najbolj očitna vojaška težava Ukrajine je njena nezmožnost, da se zoperstavi nenehnemu ruskemu obstreljevanju, ki je povzročilo toliko civilnih žrtev v Mariupolu. Ukrajina ocenjuje, da je bilo v mestu ubitih 5000 ljudi, vendar številke ni mogoče preveriti zaradi nenehnih spopadov. Prisotne države so se dogovorile tudi za dobavo obalnih obrambnih sistemov, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki bi lahko pomagali pri obrambi južnega mesta Odesa in preprečili izstrelitev križarskih raket ruskih vojaških ladij v Črnem morju.

Tanja Brkić