fbpx

Velika Britanija je dom 35 tisoč džihadistom, ki potuhnjeno pripravljajo nove teroristične napade in zlorabljajo ženske

Notranjost mošeje na vzhodu Londona (Foto: epa)

Oblasti poročajo, da je po celotni Evropi naseljenih približno 50 tisoč potencialno nevarnih islamskih skrajnežev. Od tega jih največ živi v Veliki Britaniji, in sicer kar 35 tisoč, med njimi pa je ogromno skrajnežev, ki svojo versko prepričanje celo skrivajo. Tako se lahko potihoma pripravljajo na nove teroristične napade, za katere so v Britaniji prepričani, da jih bo še veliko. Omenjeni muslimani posiljujejo in zlorabljajo ženske, hkrati pa ustanavljajo šeriatska sodišča. Najnevarnejše nadzira britanska obveščevalna služba, vendar bi morali nadzor še poostriti, za kar pa država ne nameni dovolj sredstev.

Koordinator za boj proti terorizmu Evropske unije Gilles de Kerchove je poudaril, da ima Velika Britanija več radikalnih muslimanov kot katerakoli druga država v Evropi. V njej živi 35 tisoč fanatičnih islamistov, medtem ko jih je v Franciji 17 tisoč, v drugih delih Evrope pa okoli 10 tisoč. Koordinator opozarja, da se radikalci skrivajo. Uporabljajo dovoljeni islamski koncept ”taqiyya”, ki jim dovoljuje prikrivanje svojih verskih prepričanj pred drugimi, da jih ti ne bi odkrili. Varnostne službe, teroristični strokovnjaki in vlade po Evropi soglasno sporočajo, da je ”v Združenem kraljestvu od 20 tisoč do 35 tisoč radikalcev,” poroča Jihad Watch.

Od Islamske države prej ali slej pričakujejo tudi vdor v računalniške sisteme
De Kerchove je napovedal, da bo po vseh prepričanjih Islamska država v naslednjih petih letih zagotovo napovedala napad na jedrske elektrarne. Napadla naj bi jih prek spleta in razvitih računalniških programov, napadli pa naj bi tudi britanske sisteme nadzora zračnega prometa. Tako bi morali vdreti v pomembne računalniške sisteme, za to pa naj bi plačali ruske hekerje.

Hkrati je Velika Britanija dom milijona mladih deklet, ki jih muslimanske grozljive tolpe velikokrat posilijo. Ima približno 85 šeriatskih sodišč, ki tako rekoč delujejo proti ženskam, ki jim ne glede na obravnavan primer ne verjamejo ter tako dopuščajo njihovo zlorabo in jih pošiljajo nazaj v ujetništvo.

Najnevarnejših 3 tisoč islamistov nadzira britanska obveščevalna služba MI5
Najnevarnejše džihadiste naj bi nadzirala MI5, britanska obveščevalna služba, ustanovljena že pred prvo svetovno vojno, ki deluje predvsem za zaščito Anglije pred zunanjimi ”vohuni”. Od vseh 35 tisoč, ki se tam nahajajo, jih MI5 nadzira 3 tisoč. Od tega jih je najnevarnejših 500 pod stalnim in posebnim nadzorom. Konkretnega števila ne bi nihče rad izpostavljal, a oblasti poročajo, da jih je po celotni Evropi naseljenih približno 50 tisoč. Štiriindvajset ur na dan in sedem dni na teden se nadzira samo tiste najnevarnejše, ki povzročajo resnično skrb. Za nadzor vseh pa tako ali tako ni dovolj sredstev.

Foto: epa

Pričakujemo lahko še več terorističnih napadov, na katere pa se moramo pripraviti
De Kerchove, ki je na omenjenem položaju že slabih 10 let, je za španski časopis El Mundo v intervjuju povedal in opozoril, da bodo evropske države utrpele nadaljnje napade Islamske države, in dejal, da je treba za njihovo preprečevanje sprejeti več ukrepov. ”Kako lahko sploh zaznamo prve signale radikalizacije, ne glede na to, kako šibka je? Islamski državi uspeva pripravljati napade celo pod našim nadzorom. Nedvomno bomo utrpeli še več napadov. Večina dosedanjih, z izjemo tistih v Bruslju in Parizu, ni bilo usmerjenih iz Raqqe. Kljub temu pa je od tam prišla ideja, tako da mora Islamska država prevzeti odgovornost. Propaganda omenjene organizacije od ljudi ne zahteva več, da se pridružijo kalifatu. Omogočeno jim je napadanje iz svojega mesta, a v majhnem obsegu in z domačim orožjem”, je povedal. Ob tem je še dejal, da je pomembno, da evropske obveščevalne agencije in policija ustrezno analizirajo podatke, ki jih imajo. Tako je, recimo, policija v Kataloniji bila opozorjena na Abdelbakija Es Sattyja, domnevnega vodjo teroristične celice v Barceloni. Posvarili so jo kolegi iz Belgije, a tedaj še ni prepoznala nevarnosti.

A. L.