fbpx

Velika Britanija nasprotuje ideji o skupni vojski EU

Foto: epa

Letos je referendum za izhod Velike Britanije iz EU podprlo več volivcev, kot jih je bilo proti. Volivce so prepričali pretežno z izjavami, koliko denarja bi prihranili in ga namenili za zdravstveno blagajno. Storitve zdravstvenih organizacij se na Otoku namreč že dalj časa slabšajo, in to tudi zaradi večjega priseljenskega vala, ki v zdravstveno zavarovanje ni nikoli prispeval. 

Po razglasitvi referendumskih rezultatov je bilo razkrito, da je šlo bolj za volilno obljubo kot pa za resno namero. Ob odločitvi za izhod iz EU pa preseneča dejstvo, da želijo Britanci vseeno nekako soodločati o politiki EU. Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker, je namreč napovedal združeno delovanje vojaških sil držav Evrope ob boku z Natom, k temu pa se je oglasil britanski obrambni minister.

Anglija ne želi izgubiti vpliva, ki ga je imela do sedaj
“Velika Britanija bo nasprotovala kakršnemu koli oblikovanju vojske EU, ker bi to spodkopavalo vloge Nata,” je izjavil obrambni minister Michael Fallon. Rekel je, da mora Nato ostati obrambni vogalni kamen Evrope. Dodal je še, da Velika Britanija ostaja zavezana varnosti v EU, čeprav so glasovali za Brexit. Morda so te izjave dokaz, da so se prenaglili s svojo odločitvijo?

Vpliv “države v odhodu” je omejen
Predsednik Evropskega parlamenta, Martin Schulz, je za medije izjavil, da Velika Britanija ne bo imela možnosti za veto v zvezi s tesnejšim sodelovanjem na področju obrambe. Nemčija in Francija  sta že pripravljeni na pogovore o povečanem vojaškem sodelovanju.

Politične igrice
Michael Fallon je prav tako komentiral, da bi takšna poteza pomenila ustvarjanje vzporedne vojske Natu ali spodkopavanje te organizacije. Namignil je, da se države večinoma sploh ne strinjajo dovolj s to potezo, ker ne želijo izgubiti suverenosti. Koliko to drži, se bo še izkazalo, zagotovo pa drži, da je Juncker že lani predlagal isto. Predlog je utemeljil s tem, da bi se EU lažje upirala Rusiji ali kateri drugi vojaški sili.

A. B.