fbpx

[Video] Velika Britanija v luči širjenja novega seva koronavirusa z današnjim dnem uvaja nove ostrejše ukrepe!

Britanski premier Boris Johnson (Foto: epa)

Britanski premier Boris Johnson je tik pred božičnimi prazniki sporočil, da prebivalci Londona in jugovzhodnega dela Anglije, kjer zaznavajo največji porast okužb, žal ne bodo mogli praznovati božiča, kot je bilo sprva predvideno. Srečanje družinskih članov in prijateljev iz drugih gospodinjstev bo namreč onemogočeno.

V Veliki Britaniji so zaznali pojav novega seva novega koronavirusa, ki se prenaša precej hitreje. Ni še sicer dokazov, da bi ta vplival na večjo smrtnost ali da bi povzročal težje oblike bolezni. Prav tako ni mogoče reči, da omenjena cepiva pri novem sevu virusa niso enako uspešna, poroča Russia Today.

“Zdaj moramo ukrepati”, je dejal in pozval javnost, da naj od doma nazdravijo tistim, ki jih ni v njihovi bližini. “Zavedam se, kakšno razočaranje bo to. Toda tekom pandemije sem že rekel, da nas mora in nas bo vodila znanost.” Dodal je: “Kot vaš premier iskreno verjamem, da ni nobene druge možnosti. Brez ukrepanja bi prišlo do dviga števila okužb, kar bi pomenilo preobremenjenost bolnišnic in še tisoče drugih bi izgubilo življenje.” Premier je zatrdil, da bodo v najbolj problematičnih delih Anglije, v veljavi ukrepi četrte stopnje, ki ljudem nalagajo, da morajo ostati doma. V tem času bodo odprte samo trgovine z nujnim blagom. Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v nedeljo, bodo ljudem onemogočili gibanje izven področij bivanja.

Foto: epa

Mutirana oblika virusa se širi hitreje

Chris Whitty je kot vodilni zdravstveni svetovalec vlade potrdil, da se mutirana oblika virusa širi precej hitreje in javnost pozval k večji previdnosti pri upoštevanju ukrepov. O izsledkih so že obvestili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). V najbolj ogroženih delih Anglije živi 38 milijonov ljudi oziroma 68 odstotkov prebivalcev. V petek je Johnson izključil možnost tretjega zaprtja za Anglija, medtem ko so se v Welsu in v Severni Irski odločili zanj takoj po božiču. Združeno kraljestvo je po številu mrtvih povezanih s covidom takoj za Italijo. Skupno je namreč umrlo že 67.075 ljudi.

Ko so ljudje izvedeli, da se njihova predstava o božiču ne bo uresničila, je bilo kar nekaj takih, ki so se odločili, da zapustijo svoj dom in se odpravijo tja, kjer je epidemiološka slika precej boljša. Ženska, ki ni želela biti imenovana, je za Daily Mail povedala, da sta z možem sprejela odločitev, da bosta otroka poslala k starim staršem, ki imata vrt. Nista namreč želela, da bi moral otrok sedeti za štirimi stenami majhnega stanovanja. Številni so priznali, da želijo izkoristiti priložnost za vrnitev domov, zato je bilo opaziti gnečo na vseh sredstvih javnega prevoza.

8. decembra so v Angliji pričeli z množičnim cepljenjem. Sprva ima pri cepljenju prednost ranljiva skupina populacije, kamor spadajo tisti, ki so starejši nad 80 let, oskrbovanci v domovih za ostarele in zdravstveno osebje. Britanska agencija za zdravila in zdravje bo predvidoma 28. ali 29. decembra potrdila uporabo cepiva, ki ga je izdelalo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca v sodelovanju z britansko univerzo Oxford, navaja The Telegraph.

Sara Kovač